lørdag 2. oktober 2010

Franzen: FreedomJeg leste Jonathan Franzens forrige roman i norsk versjon for noen år siden og ble så begeistret at jeg kjøpte hans nye med det samme jeg så den var i salg. De siste ukene har da også rent lesemessig vært en salig fryd, for Franzen skuffer ikke, og etter hva jeg har fått med meg er det også svært positive anmeldelser av boken. Jeg har tillatt meg å sakse fra anmeldelsen i britiske The Guardian:
Jonathan Franzen is the great American novelist reborn, a literary genius for our time. Only recently, a critic was lamenting the decline of the American novel, the passing of the age of Updike, Roth and Bellow. But there is no excuse for pessimism about the future of serious fiction when a writer such as Franzen is coming into his prime. His hit The Correctionswon him an army of readers, then he published a set of provocative cultural essays – and this autumn, Freedom, his first novel since The Corrections, will be finally be published. It is an extraordinary work, which develops and deepens the immense talent so evident in The Corrections in a way that is at first troubling, then addictive – and then, with mounting satisfaction, convinces you this is simply on a different plane from other contemporary fiction.
Ja, det er store ord, men det spørs om de ikke er på sin plass, for sjelden griper en tekst meg i samme grad som denne, samtidig som et grunnleggende ideologisk begrep i den vestlige verden, det likså høyt verdsatte som - vil jeg si - problematiske 'frihet', blir belyst fra høyst ulike perspektiv og i svært mange sammenhenger.  Persongalleriet er ikke veldig stort, men stort nok til at høyst ulike karakterer befolker verket. De har alle sine sider, særlig på den svake kanten, og framstår slik også som høyst troverdige.
Noen grensesprengende tekst er det ikke, og vaskeseddelen på min utgave trekker da også - gjennom et utklipp fra en anmeldelse av den forrige romanen - linjene tilbake til Dickens og Tolstoj, noe som må sies å ha sin berettigelse denne gangen også. Du trenger vel ikke et terningkast for å se at dette er en en ugardert anbefaling, kjære leser!

7 kommentarer:

 1. Det låter väldigt lovande. Jag har precis köpt boken jag också. Precis som du tyckte jag mycket om hans "Corrections". Jag ska snart ta mig tid med "Freedom"- ser fram mot läsningen!

  SvarSlett
 2. Jeg gleder meg til å lese denne!!!

  SvarSlett
 3. Jeg har også gledet meg til å lese Franzen "på ordentlig" igjen ("The Discomfort Zone" nådde ikke på langt nær opp til "The Corrections"). Men mannen min kom seg først til bokhandelen, så nå bare snikleser jeg litt mens jeg venter. - Fantastisk beskrivelse av akkurat det skiktet av unge "liberale" amerikanere (volvo 240 etc.)på begynnelsen der...

  SvarSlett
 4. ...og mot slutten var jeg blitt så engasjert i de egentlig ganske så karikerte karakterene at jeg nærmest brøt sammen da han løp ut gjennom bakdøren for også å fryse når hun absolutt skulle sitte der og være så kald.

  SvarSlett
 5. Denne har vore veskebok i vinterferien og eg har lese i ho på fly, ved bassengkant, på stranda og på kafe. Eg er på side 360 nå, så eg har litt igjen, men eg veit at dette er ei bok eg kjem til å hugse lenge. Takk for god anbefaling.

  SvarSlett
 6. Jeg er så enig så enig! Har nettopp anmeldt denne boken på min egen blogg. Helt strålende bok:)

  SvarSlett
 7. Jeg sitter igjen med mental bakoversveis etter å ha lest denne boka. Raser rundt på bokblogger for å sjekke hva folk mener, sånn i ettertid. Enig med deg, skjønner jeg.

  Liten ting til: dette er første gang jeg leste en roman på min nye Kindel. Franzens mange rare ord ble flittig slått opp under lesinga. Romanlesing på engelsk ble med ett så mye åpnere og mer forståelig. Teksten fikk liksom mer farge inni meg. Jeg liker å lese på originalspråket dersom jeg får det til.

  SvarSlett