torsdag 17. desember 2009

Alice Munro, framtidig nobelprisvinner?


Jeg ser ingen grunn til å prøve å være original, når jeg likevel ikke vet om noen annen nålevende forfatter som skriver bedre enn denne canadiske kvinnen på snart 80 år (født i 31). Ja, jeg synes hun bør få prisen neste år, før det er for sent. Det er vel også på tide at prisen to år på rad går til en kvinne, såvidt jeg kan se har vel ikke det skjedd så langt.

Munro, som fikk sin første fortelling på trykk i1950, er novellespesialist, og jeg tror en av samlingene med utvalgte tekster er et greit startsted, hvis en ikke vet at en uansett vil ha med seg et mer fullstendig bilde. Mange av Munros noveller er såpass lange og komplekse at de nærmer seg kortromanen, samtidig er de naturlig nok åpnere enn mange romaner og inviterer nærmest leseren inn i teksten. Se f.eks hva anmelderen Leah Hager Cohen i 'The New York Times Book Review' sier om hennes helt ferske samling 'Too Much Happines":
"...the sensation, when reading, that your own mind is giving birth to the words as they appear on the page. (...) you've been drawn so deftly into another world that you're breathing with someone else's rhytms, seeing someone else's visions as your own." (Nov.29, 09)
Munro lodder dypt i sine noveller, og jeg er lykkelig fordi jeg ennå har mange til gode.

Med dette avslutter jeg min alternative adventskalender om nobelprisvinnere i litteratur, som altså har vært såpass alternativ at den startet i november og er ferdig en uke for tidlig...Men kanskje det er en dugnadsånd som lengter etter å komme til uttrykk der ute i bloggerland, slik at en 'stafett ' kan bringe også denne kalenderen i 'mål'!? Hvem ser du gjerne får nobelprisen i litteratur? Jeg utfordrer 'Bai'.

7 kommentarer:

 1. Eg tar utfordringa, klart eg gjer :) Eg må bare tenke meg litt om før eg kjem med eit svar, for det er eit vanskeleg spørsmål for meg som liker topp-ti-lister så mykje betre enn den eine beste. Å peike ut bare ein er litt skummelt (eg har faktisk liggjande ein kladd til eit blogginnlegg om akkurat det).

  Men eg tar utfordringa. Skal eg utfordre vidare, til ein nestemann, då?

  SvarSlett
 2. flott! Jeg kalte det 'stafett', og burde vel da ha hatt et forslag til lag, men det er jo mye bedre (for meg!) om du utfordrer videre ja!

  SvarSlett
 3. Då gjer eg det.

  Eg prøvde forresten å begynne på mi første Alice Munro-bok på sengekanten i går, men eg sovna etter første sida. Eg gleder meg likevel til å lese ho.

  SvarSlett
 4. Jeg støtter deg når det gjelder Munro.

  SvarSlett
 5. Nå har eg skrive innlegget mitt og sendt stafettpinnen vidare.

  SvarSlett
 6. Thauke2: dette var moro. Du burde utfordre flere!! Veldig spennende å se hva folk ville valgt hvis de kunne bestemme hvem som skulle få prisen.

  SvarSlett