torsdag 26. januar 2012

Stig Sæterbakken RIP

En av våre mest undervurderte forfattere er død. Han ble 46 år gammel. Det er trist, men kanskje ikke så overraskende. Hvorfor undervurdert? Fordi kvaliteten på det han skrev går langt utenpå gjennomsnittsprosaen i Norge, uten at det hadde gjort forfatterskapet hans kjent eller populært, men det er som kjent ingen sammeneheng mellom kvalitet og popularitet, selv om det alltid vil være en del, ja jeg sier det rett ut, idioter som mener at markedet taler sant på dette området også. (For ordens skyld: Jeg mener selvsagt ikke at det forholder seg omvendt heller). Jeg har lest og anbefaler romanen Ikke forlat meg og essaysamlingen Dirty Things

Før jeg begynte å blogge hadde jeg også fått med meg romantrilogien Siamesisk, Selvbeherskelse og Sauermugg, og romanene Kapital og Besøket, den sistnevnte så god at jeg har pushet den på alle jeg har tenkt ville ha utbytte av den! (Så hvem har den nå, jeg benytter anledningen til å si at jeg vil gjerne ha den tilbake!!)  Ellers vil jeg anbefale 'Nytelsen, nødvendigheten og den gyldne tradisjon' i Vinduet 4/08, der Sæterbakken forteller om en spesiell pilgrimsferd, og Carl-Michael Edenborgs '25 år av ømhet', en interessant gjennomgang av forfatterskapet pr 2009, i Vagant 4/09.

Jeg ga uttrykk for at dødsfallet kanskje ikke var så overraskende. Nei, med en tydeligvis sterk dragning mot de mørkere sider ved tilværelsen, jf titler som 'Det onde øye' og 'Umuligheten av å leve', så kommer ikke dødsbudskapet helt uventet, men selvsagt like forferdelig trist som om det var  det.
Les bøkene hans, de er vel verdt den tiden du bruker på dem!!

3 kommentarer:

 1. Alt jeg har lest om bøkene til Stig Sæterbakken tilsier at dette er bøker jeg vil like. Likevel har jeg aldri kommet så langt som til å lese en av dem. Trist å lese gårsdagens nyhet.

  SvarSlett
 2. Dette er så trist!!
  jeg har lest han, men blir veldig "nede" av bøkene hans. Derfor har jeg ikke lest de siste utgivelsene. Man blir berørt av det han skriver, ofte på en tung måte.

  SvarSlett
 3. Har hatt vanskelig for å finne noe som virkelig har interessert meg av norsk og svensk litteratur, men Sæterbakken ble jeg nysgjerrig på for noen år siden. Synes det var veldig interessant å følge diskusjonene omkring David Irving og innbydelsen til Litteraturfestivalen på Lillehammer.

  Synd at det ble først nå jeg kom så langt som til å bestille noe av Sæterbakken. Venter på å få Siamesisk i posten om noen dager.

  I tilfelle du ikke har lest Edenborgs bloggpost om Sæterbakken: http://vertigomannen.blogspot.com/2012/01/farval-stig.html

  SvarSlett