torsdag 26. mai 2011

Kinesiske smakebiter: Zhang Xianliang: Den halve mannenJeg leste og omtalte nylig Grass Soup av samme forfatter, og fikk lyst til å lese mer - da jeg allerede hadde hatt Den halve mannen av samme forfatter i bokhyllen en stund. Så viser det seg, pussig nok, at denne siste er en slags oppfølger; vi følger hovedpersonen fra forrige bok videre utover på sekstitallet, da ensrettingen var minst like sterk, i og med kulturrevolusjonen, men da det var en bedring materielt og ikke minst ernæringsmessig. Når jeg skriver 'pussig nok', er det fordi denne er utgitt lenge før GS, dvs på midten av 80-tallet, men rent kronologisk tar den altså for seg et senere tidsrom. Nå er jo ikke dette akkurat noe særsyn i den litterære verden, men det var rart at jeg tilfeldigvis fikk historien  kronologisk riktig.

Når vi møter hovedpersonen Zhang (!),altså samme  navn som forfatteren og for meg et utilslørt tegn på at basis er selvopplevd, er han fortsatt internert, men nå med en posisjon i leiren - og dermed i en livssituasjon der ikke hver dag bare er en kamp for å overleve.. Der er også en avdeling for kvinner, og mennene benytter selvsagt enhver anledning til en flørt, dvs at Zhang er, i følge han selv, ikke med på hverken å flørte  eller fortelle groviser på sengekanten om  kvelden. Men så kommer han tilfeldigvis over en av kvinnene mens hun tar seg et bad utendørs. Han blir helt fjetret, men selv om han forstår at hun ikke er avvisende mot han, ender det med at han stikker av. Bildet av denne nakne kvinnen lever godt i minnet hans, så godt at selv om de i mange år etterpå er i forskjellige leire, vet han straks hvem det er da de møtes igjen, noe som ender med ekteskap da de er blitt vanlige borgere.

'Den halve mannen' er i teksten en metafor for problemer hovedpersonen har i ekteskapet, men kan nok også leses som en  allegori over et samfunn der mennesket egentlig ikke har lov til å eksponere/utvikle sine individuelle sider. Om de slipper ut av fengselet må de fortsatt forholde seg til et samfunn der enhver handling kan bli møtt med mistenksomhet, som det å lytte til radio! Begge disse romanene av Zhang Xianliang  har gitt meg økt innsikt i dyptliggende kulturelle forskjeller mellom det kinesiske samfunnet og vårt, og det gjennom godt fortale historier. Ender så hovedpersonen 'opp som en halv mann'? Jeg synes du skal lese selv og finne ut det, jeg tror ikke du vil angre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar