mandag 23. mai 2011

Bob Dylan 70 år!


I morgen, 24.5.11, (skal en komme langt fram i køen av gratulanter er det bare å tjuvstarte!) blir Bob Dylan, eller Robert Zimmermann - som han egentlig heter- 70. Nok et tegn på at det stort sett bare er nostalgien igjen av 60-tallet, da han ble kjent som den viktigste kunstnerstemmen i sin generasjon, noe som fort skapte forventninger han antakelig hverken kunne eller ville innfri, men som kanskje var viktig for det spekteret han har dekket gjennom karrieren, Tekstmessig var han nok aller mest interessant på 60-tallet. men som låtskriver og turnéartist har han vært i øverste divisjon det meste av tiden.

Det finnes selvsagt et vell av tekster om Dylan etterhvert, og jeg skal ikke late som jeg kan vurdere hva som er best, men begrense meg til å trekke fram noe som kan være et utgangspunkt om du har lyst til å vite noe mer om Dylan  Det viktigste han har skrevet selv, utenom sangtekstene selvsagt, er nok Chronicles, volume one, første del av en bebudet trebinds selvbiografi. |Den er springende og fascinerende med mange  scener fra ulike epoker i livet hans, og det er bare å håpe at de to neste bindene også kommer, og for det vi vet ligger de gjerne klare i en bankboks...

Down the Highway er en ganske fyldig, men samtidig lettlest biografi. Den fikk ganske mye skryt da den kom for 10 år siden, og inneholdt visse avslørelser, som at Dylsn hadde vært gift en gang mer enn det som var kjent på den tiden. Selv satte jeg pris på at den forteller en god del om plateinnspillingene. Ulempen i dag er selvsagt at den er blitt ti år gammel og sånn sett ikke har med f.eks de tre siste studioplatene.Om en vil se næ rmere på Dylans tekstunivers, er f.eks Erling Aadlands bok  And the Moon is High interessant Han ser bl.a. på en av de mange flotte låtene fra mesterverket Blonde on blonde: nemlig Absolutely Sweet Marie.

Jeg foretrekker imidlertid stort sett å lytte til Dylan, og da blir det naturlig nok stort sett gjennom platene. Om en drøy måned kommer han imidlertid til Bergen, og billetten er på en trygg plass!

Mens vi venter har jeg tenkt å bruke spalten 'Har du hørt?' utelukkende til Dylanplater som kan anbefales. Om en vil ha en eller flere 'best of', anbefaler jeg 'Biograph' som har god dekning av perioden 62-85 på tre cd-er med til sammen 53 låter.

5 kommentarer:

 1. Howard Sounes si bok som på norsk heiter Fortellingen om Bob Dylan, syntest eg var god. Ryddig og gav ei fin oversikt, gjennomgang av livet.

  For ei god tid sidan leste eg også Håvard Rem si bok: Bob Dylan. Minnet om den er ikkje so bra. Litt for pratsom, litt for mykje av det gode, litt voldsom i analysane. Men kanskje eg ikkje var "vaksen" nok for boka. Burde kanskje sett på den igjen.

  Jarle

  SvarSlett
 2. Jeg har også hørt tidligere at Rem sin bok er så som så, da er kanskje 'Den onde budbringeren' av Greil Marcus bedre. Ellers er det mye interessant Dylanstoff i tidskriftet Agora nr 1-2 2007, som har 300 sider artikler + intervju!

  SvarSlett
 3. Ja gløymde dei to du nemner, har også lese dei: Agora har mykje interessant, men noko av det treng nærlesing. Særleg den lengste artikkelen: Dylan ved Svartehavet - som samanliknar og jamfører "Modern Times" med romarpoeten Ovid, veldig interessant, men krevjande

  Greil Marcus las eg for nokre år sidan, kanskje litt for fort, for der er mykje interessant. Men altså: den fokuserer på 60-talet. Det er veldig interessant. Men fokuset ligg altså på tidleg Dylan.

  Og idag kom eg over ei lita flis av ei bok: Stein Erik Lunde: Bob Dylan. 85 sider som oppsummerer Dylan fram til no. Skrive med ein personleg vri, og er nok kanskje berekna for ungdom som treng ei kjapp innføring. Kanskje ingen tungvektar. Men eg likte boka: Ho er ryddig, oversiktleg og gjer nokre fine konkrete nedslag her og der i karrieren. Koplinga til skrivarens private liv er ikkje forstyrrande, - synest no eg då. - (i parentes: det synest som om mange som skriv om BD må kopla det til eige liv, so mykje betyr han for dei ser det som. Men hjå Lunde ligg ikkje tyngda der)

  Jarle

  SvarSlett
 4. Boken til Lunde visste jeg ikke om, så takk for tips. Har du tittelen og eventuelt også utgivelsesår?

  SvarSlett
 5. Boka kom ut i fjor
  sjekk ut denne:
  http://www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=4708401

  Jarle

  SvarSlett