fredag 19. juli 2013

Clézio: Sultens refreng

Tittel: Sultens refreng
Sjanger: Roman
Forlag : CappelenDamm
Utgitt: 2012, original: 2008.
Oversatt av Tom Lotherington
197 sider
Jeg hadde ingen tanker om å lese denne boken nå, men hva er vel mer 'naturlig' enn å bevege seg fra en nobelprisvinner i litteratur til en annen? Clézio var helt ukjent for meg da han fikk prisen i 2008, etterpå har jeg lest 'Gullfisken' og forstått såpass mye at han skriver godt (tenk det, Hedda!).

'Sultens refreng' er nok en bok om andre verdenskrig og om jødene, men samtidig makter den å skille seg klart ut fra alle de andre publikasjonene rundt samme emnet. Noe av grunnen til det er gjerne at Clezio tar leserne i nakkeskinnet og rister de litt; følg med! Nå skal jeg si dere noe.' (Det understrekte området er parafrasert fra en forholdsvis kjent roman av en forholdsvis kjent forfatter som hver dag satt (ja, han er død nå) på stamstedet sitt, forøvrig med navn etter et rovdyr. Hva heter boken? Hva heter forfatteren? Og hva heter stamstedet?) Men den viktigste grunnen er vel at hovedpersonen, Ethel, er en skikkelig helteskikkelse som det nærmest er umulig å forestille seg må gi seg for overmakten: 'Hun kunne forlate dem når som helst, snike seg ut på tærne, lukke døren forsiktig bak seg . Sette seg opp i en lille varebilen til Negre, landhandleren, noe han også hadde foreslått, og kjøre nedover langs slyngningene i Vésubie helt ned til havet. Hva galt kunne hun bli utsatt for? Hun var tyve år, hun visste å slå fra seg, bruke list og klare seg. Ved kontrollene kunne hun bare velge mellom  tolleren og gendarmen, hvem av dem hun skulle legge an på  Hun skulle komme seg gjennom alle sperringer. Hun skulle dra til La Spezia.eller Livorno. Hun skulle gå ombord på en båt, reise til verdens ende, helst til Canada. Ingenting kunne stanse henne.'

Ja, Ethel er en fascinerende skikkelse som vi møter i diverse situasjoner både i og utenfor krigstiden. Teksten handler egentlig langt mer om henne enn om sult, en mer passende tittel kunne derfor ha vært 'Ethels sang'. Nåvel, boken er uansett vel verdt å lese!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar