søndag 13. januar 2013

He Dong: Spør solen

Forfatter: He Dong
Tittel: Spør solen
Noveller
Oversatt av Hu Ying og Thor Sørheim
i samarbeid med He Dong
Gyldendal 1995
124 sider

Her er seks noveller som forteller om hendelser under 'Kulturrrevolusjonen' (1966-76). De avdekker alle mer eller mindre horrible situasjoner og minner oss om hvor lavt menneskeverdet kan synke i et samfunn som ikke verdsetter individet.Tekstene  virker ekstar sterkt fordi de formidler et barns perspektiv på det hele; fortelleren er en ung jente som møter omgivelsene - nær sagt uansett hva som skjer - med den samme naive troskyldigheten.

Vi lesere vil ofte ha forstått lenge før fortelleren hva som er på gang. Ta novellen 'Alltid i overskyet vær' Vår forteller, den unge jenten, er begynt på skolen, og bor sammen med bestefaren og en tante, da foreldrene er sendt bort, som kontarevolusjonære parasitter som endelig skal få svette og slite for maten En dag slår en knivsliper, kjent som Rødskjegg, seg ned foran huset deres. Vår jente hjelper han med små tjenester og en dag spør hun om han kan lære henne å slipe kniver.Han svarer: 'Hvorfor vil du lære det? Dette er ikke noe for folk fra din klasse.'
Etterhvert inviterer tanten Rødskjegg inn på te, og vi lesere skjønner at teen er et påskudd da hun ber vår jente gå vekk og også stenger døren. Men det er først da en flokk soldater, sikkert tilkalt av en nabo, trenger seg inn i huset og avslører hva som forgår at også fortelleren forstår.

En ung gutt blir beskyldt for å være kontrarevolusjonær, mens han egentlig bare har spisepause fra slagordsmalingen, som han altså har tatt pause fra på et uheldig tidspunkt! To år senere kommer han tilbake på skolen og får tilvist plass ved siden av vår forteller:
    'I friminuttet gikk jeg til lærerinnens kontor og spurte om å få bytte plass. Jeg ønsker å være framgangsrik og ville derfor ikke sitte sammen med en kontrarevolusjonær. Lærerinne Liu smiler bredt Hun smilte  alltid blidt. Hun smilte til og med når hun gang på gang strøk navnet mitt fra listen over kandidater til Lillegardistene..
   'Du vil bli en Lillegardist, ikke sant?   Nå har du sjansen til å vise det.' Jeg så på hennes smilende ansikt uten å forstå hva hun mente. 'Når det gjelder han som er under omskolering nå', det var slik hun omtalte Jiying, 'skal du alltid være på vakt. Du skal hjelpe han og overvåke ham. En gang i uken skal du komme til meg  og rapportere om hans oppførsel.' Hun tok en slurk av tekoppen sin.

En god novellesamling fra Kinas nære fortid.

1 kommentar:

  1. Denne fekk eg veldig lyst til å lese. Eg har blitt stadig meir interessert i Kina og har veldig lyst til å lese fleire kinesiske bøker. Det er eit land med ein historie og ein kultur som fascinerer meg veldig.

    SvarSlett