tirsdag 1. januar 2013

Haavardsholm: Et rom i flammer

Biografi
Oktober forlag
2010
424 sider
Illustrert
Dette er altså en biografi over Ola Bauer, skrevet av en annen forfatter, Espen Haavardsholm . og jeg kan like godt si det med en gang, det er  ikke spesielt vellykket, og jeg tror det i stor grad skyldes at Haavardsholm kjente Bauer så godt at det blir rett og slett for nærmt og for sympatisk.(Jeg leste også Haavardsholms biografi om Aksel Sandemose da den var ny på slutten av 80-tallet, og jeg syntes også den var noe blek, kanskje det rett og slett er snakk om to forfattere som har en så særegen og potent stil at det vanskelig lar seg gjøre å skrive om dem uten å havne i skyggen av deres egen uttrykksmåte!? Bauer blir forøvrig i den nye biografien beskrevet som den eneste sanne litterære arvingen til Sandemose i Norge )

Haavardsholm har nok vært seg bevisst faren for at han vil være for nær stoffet, og prøver øyensynlig å være veldig forsiktig i egne karakteristikker og heller overlate ordet til andre som kjente han godt, f.eks har han intervjuet de kvinnene som er sentrale i Bauers liv i egenskap av kjærester, og han siterer meget flittig fra avisomtalene av Bauers bøker. men den samtidige resepsjpnen trenger selvsagt å bli vurdert når det er gått noen år - det momentet mangler stort sett her. Romanen Rosapenna fra 1983 blir således trukket fram som den viktigste teksten Bauer skrev om konflikten i Nord-Irland. Mulig det, men det er jo ikke derfor nødvendigvis stor litteratur.

Bauer skrev iallfall bedre bøker, og rett skal være rett, det forstår en også etter å ha lest denne biografien, og de fire siste bøkene, som utgjør en samlet historie - på et vis - blir særlig framhevet, og det  forstår jeg godt etter at jeg leste dem sist sommer (se her)

I det hele tatt er denne bigrafien nedtegnet med omtanke og velvilje, men det blir i pyntelisgste laget, ikke minst fordi Bauer sjøl skrev en nærmest energisk prosa, og aldri lot være å si tydelig fra om hva han mente.  Men vi får det som de fleste kanskje ser etter i en biografi; en ryddig/kronologisk gjennomgang av livet til hovedpersonen, men uten den temperaturen som tittelen indikerer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar