mandag 22. oktober 2012

Retrospektivt hjørne: Mørkets hjerte/Apokalypse nåDenne korte romanen på drøyt hundre sider ble utgitt i 1902, og har etterhvert fått status som det viktigste skjønnlitterære verket rundt koloniseringen av Afrika, ja kanskje rundt imperialismen og koloniseringen generelt. Både Vargas Llosa i Kelterens drøm og Godøy i Solskinn og død, vier da også boken adskillig oppmerksomhet, Mørkets hjerte (norsk tittel), tar leseren med på en fortettet, uhyggelig ferd inn i Afrikas 'mørke'. Så uhyggelig er det at det har vært vanlig å lese boken som en stor allegori om jævelskapet i verden. Ifølge Godøy er det nå i senere tid gått opp for litteraturviterne at Conrad faktisk bare prøvde å lage en sann skildring av det han selv hadde sett. Om du ikke har lest denne boken er det absolutt en ide å gjøre det, vit bare at boken er såpass kompleks at de fleste av oss må lese den minst to ganger før en kan ha håp om å få grep på den.


I 1979 kom så Francis Ford Coppola med Apokalypse Now, en storslått film om vietnamkrigen, men åpenbart med historien fra Heart of Darkness i bunn.  Både i roman og film følger vi en ekspedisjon på jakt etter en eksentrisk/gal person i jungelens indre.

Filmen inneholder spektakulære scener og skal da også ha kostet langt mer enn først beregnet. Den er kontroversiell gjennom sin delvis estetifiserende framstilling av krigen. Se f.eks hvor visuelt vakre eksplosjonene langs en palmerekke i begynnelsen av filmen er!

(NB: Det bebudete innlegget om døde litterære helter må vente til neste måned.)

2 kommentarer:

  1. Jeg har alltid hatt lyst til å lese denne boka. At den er såpass kompleks og tung gjør at jeg alltid har holdt igjen. Den bare er på en av de evige leselistene....

    SvarSlett
  2. Som knirk har eg og denne ståande på lista over ulesne bøker. Eg skal lese ho altså, ein gong det passar seg slik.

    SvarSlett