lørdag 8. september 2012

Øverås: Tittelløs


Hvilken glimrende tittel, tenkte jeg straks jeg så boken. Jeg fikk assosiasjoner til det å være fredløs; det er ikke lett å ikke ha en tittel å gjemme seg bak eller å leve utenom fellesskapet ('To live outside the law you must be honest' (Hvem sa det, kjære leser?))

Tittelløs er i alle fall tittelen på Tor Eystein Øverås' debutbok fra 1993. Boken starter like før hovedpersonen, Gudmund Amundsen, skal begynne på Skrivekunstkademiet i Bergen, og hovedpersonen har bestemt seg for å skrive på en roman mens han er student på dette kurset - en temmelig lite original ide, vil jeg tro. Og boken handler da også først og fremst om tilværelsen som student ved akademiet, og ellers i Bergen by (forfatteren er en god miljøskildrer!), men samtidig blir det jo en metaroman i den forstand at det handler om å skrive en roman, selv om det ikke er den romanen en leser!

Gudmund Amundsen er ung og søkende, i  livet så også i litteraturen. Noen ganger blir det så åpenbart hvilke forelegg han har at han like godt opplyser om det selv, som da han reiser med toget til Bergen (Agnar Mykle). Da han vel framme stiger av toget får han øye på Dag Solstad. Han lurer på om han skal hilse på han, men lar være fordi han likevel vet svaret på det han tenker han kunne spurt han om! I stedet kan en si at Solsatd mer eller mindre flytter inn i teksen; det er i store deler av denne teksten en stil som i mine øyne ligger tett opptil Solstads egen.

Det er en tidvis morsom tekst, med en litt sår undertone,som da han forelsker seg i en av kurslederne, og som følge av dette legger ut på en flere måneder lang vandring, år før Tomas Espedal!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar