fredag 30. desember 2011

Sagberg: Snart er det oss


En debutant til får plass før årsskiftet; Ida Zachariassen Sagberg står bak novellesamlingen Snart er det oss. Boken inneholder elleve noveller av det gjennomgående korte slaget.

Novellene er fint komponert, og stort sett fengende i den forstand at det skjer mye, ja, det skjer kanskje i overkant mye på det ytre planet i forhold til hvor korte tekstene er. Når det er sagt: Kanskje en viktig grunn til at noveller ikke synes å nå et stort publikum er at den moderne novellen faktisk vanligvis er ganske tømt for ytre handling?

Jeg synes iallefall at disse tekstene fungerer godt også i ren underholdningsøyemed, samtidig som de - iallefall de fleste - gir de fortettede framstillingene av viktige episoder i ett eller flere menneskers liv, som jeg forventer at en god novelle skal gjøre. Det er ellers et imponerende bredt persongalleri forfatteren har skapt, og teksten er flere steder tydelig preget av fortellerstemmen, som forøvrig veksler ubesværlig mellom første og tredje person. Noen av personene synes å dukke opp i flere tekster og fletter dem slik i en viss grad sammen - og i ett tilfelle synes vi å få et pars ulike opplevelser av samme episode. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar