fredag 21. oktober 2011

Tysktime: Schulze: MobilIngo Schulze, forfatteren av novellesamlingen  Mobil, er den første jeg leser i dette prosjektet som jeg føler skyldes selve prosjektet, jeg hadde illfall ikke hørt om han tidligere. Nå høres det gjerne ut som om dette har vært et pliktløp, men det er langtfra tilfelle, for Schulze er en god og spennende forfatter jeg gjerne leser mer av!

Han er født i Dresden i 1962 og vokste altså opp i Øst-Tyskland. Hans første bok oversatt til norsk var Simple Storys (sic!) i 2000, mens denne kom syv år senere i solid oversettelse, tror jeg, ved Sverre Dahl. Samlimgen inneholder 13 tekster samlet i tre hovedbolker. Grunnlaget for denne inndelingen har jeg ikke så mye fornuftig å si  om, men mange av tekstene står som påler uansett, helt ute behov for støtte.

En gjennomgående jeg-figur låner åpenbart trekk fra forfatteren selv, uten at en skal legge for mye i det, iallfall sørger han for at det i hver tekst er 'personlige opplysninger' som passer dårlig overens med andre tekster; tekstene utgjør mao neppe et selvbiografisk puslespill...

Spennet mellom tekstene er stort, noe som f.eks kan demonstreres ved stedene hvor handlingen utspiller seg. Naturlig nok er tyske byer som Berlin og Dresden representert, men vi  tas også med til vidt forskjellige byer som Kairo, New York, Tallin, Perugia m.fl, ja kanskje(!) til og med Calcutta, God lesetur!

3 kommentarer:

 1. Hei torbjørn! Jeg ville bare si at jeg liker "tysktime"-serien din svært godt! Du har jammen lest mange fine bøker. Selvom det er lenge mellom hver gang jeg skriver kommentarer, leser jeg bloggen din ofte! Beste hilsen Ingrid

  SvarSlett
 2. Hei Ingrid! Takker for hyggelig tilbakemelding; kjekt å vite at en har lesere!
  Mvh torbjørn

  SvarSlett
 3. Så spennande med tips om gode novelleforfattarar. Eg innser at viss eg skal lese - og skrive om - 39 noveller til før nyttår, må eg ha litt innspel på området. Schulze er notert.

  SvarSlett