søndag 18. september 2011

Kinesiske smakebiter: Gene Lúen Yang: Amerikansk kineser



Denne tegneserieromanen, utgitt i 2006 - på norsk i 2008, har vunnet flere priser, spesielt i klassen litteratur for ungdom. Som all god litteratur kan den trygt anbefales også til voksne lesere,

Boken består av tre fortellinger som veves elegant sammen til slutt. De fortelles systematisk i bolker; først møter vi Apekongen, som skal bygge på en klassisk kinesisk fabel, deretter Jin og foreldrene som flytter innad i USA; og endelig Tjing-Tjong, som besøker sin amerikanske fetter en gang om året, en parodi på kineseren, men helt klart bygget på gamle stereotypier i Vesten. Disse historiene, som opprinnelig ikke ser ut til å henge sammmen, veksler altså systematisk fram til de går elegant opp i hverandre i siste del.



Før vi er kommet dit har vi vært med på en engasjerende ferd gjennom fortid og nåtid, myter og realiteter, der de typemessige tegningene faktisk effektivt understreker noe av problematikken; du kan ikke unnnslippe hvem du er, men du velger om du lar deg kue av fordommer eller ikke. Teksten må slik sett sies å ende optimistisk, iallfall bedre enn det halve ansiktet til Jin på omslaget kan synes å signalisere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar