søndag 15. mai 2011

David B: Nocturnal conspiracies/Epileptisk

Dette er en samling av forfatterens drømmer i tegnet utgave, 19 i tallet og fra et tidsrom på 15 år; 1979-94. Som drømmer flest er de stort sett ganske absurde og krever tolking for  gi mening, og her føler jeg meg som leser litt for mye overlatt til meg selv, jeg har ikke kjennskap til forfatterens liv og bakgunn som kan være en forutsetning for rimelige tolkinger. Jeg ønsker meg derfor en tolking/kommentar fra forfatterens side, men må nøye meg med kommentarene til tegningene mht hva han drømmer. Tegningene er både flotte og sterke, her er f.eks lik som gjør vel så sterkt inntrykk som hadde de vært fotografert, og de mange marerittaktige scenene blir vel ivaretatt av svart/hvitt tegninger ilagt ulike blåfarger; det nattlige er i høyeste grad til stede også i tegningene.

Denne samlingen kom på fransk i 2005, mens jeg har lest den engelske utgaven fra 2008. Det David B vel er mest kjent for - og det med rette, er imidlertid Epileptisk.  

Dette er en fabelaktig skildring i rene svart-hvitt tegninger av hans egen familie med vekt på storebrorens epilepsi. Han bruker tegneseriemediet med stor bravur for bl.a å gi en framstilling av brorens kamp med sine indre demoner, en framstilling som får fram aspekter som kanskje verken tekst eller fotografier kunne klart på samme måte eller med tilsvarende effekt. Den kom opprinnelig ut i seks bind på fransk i årene 1996-2003, i ett bind på norsk i 2007. Den regnes som et hovedverk blant nyere tegneserieromaner og må være obligatorisk lesning for alle med interesse for god tegneseriekunst, og kan antakelg gi mye til mange som vanligvis ikke finner mye av interesse innenfor denne sjangeren også!

1 kommentar:

  1. Eg les alt for lite teikneseriar. Denne ser jo veldig spennande ut.

    SvarSlett