fredag 18. mars 2011

Grimsrud: En dåre friAkkurat nå, etter nettopp å ha lest ferdig Beate Grimsruds roman 'En dåre fri', har jeg bare lyst til å si til alle voksne jeg møter: Les denne boken, du kommer ikke til å angre på å ha brukt tid på den , tvert imot vil den sannsynligvis ta bolig i deg - slik virkelig gode tekster gjør. For dette er sterkt og godt, eksepsjonelt godt er det!!

Grimsrud har utgitt gode tekster tidligere, f.eks 'Å smyge forbi en øks' (fantastiskl tittel!), men her viser hun hva hun virkelig er god for og står fram som en av de store nålevende forfatterne i Norge (og Sverige? Hun har jo mer eller mindre gjort svenske av seg).

En skal ikke vite så mye om forfatteren for å skjønne at innholdet er selvbiografisk - og her kan vi gjerne ta en ny runde i den gamle diskusjonen om en må ha opplevd det selv for å skrive om det slik Grimsrud gjør her; hun bringer oss lesere tett innpå hovedpersonen Eli, så tett at det føles som en har vært ved samme bord. Og Eli er ikke en person de fleste vil ønske å identifisere seg med, for hun sliter til tider alvorlig med livet sitt. Så som mange forfattere, fra bohemkretsen med Hans Jæger fram til Knausgård i dag, skriver hun sitt liv,  men det er en faktisk roman der vi - i motsetning til Knausgård - ikke blir påtvungent en påstand om autensitet, men i stedet kan konsentrere oss om selve fortellingens kvaliteter. Og en godt fortalt historie, framstår som kjent alltid som sann i det univers den er skapt i.

Jeg har ikke lyst til å parafrasere denne teksten, men for meg handler den først og fremst om kampen for å være den en innerst inne gjerne vil være, ja - finne seg sjøl! Dette har den til felles med Gaute Heivolls mye omtalte 'Før jeg brenner ned', som jeg også nettopp har lest, og som er glimrende omtalt av gjesteblogger annive her.Men der vi hos Heivoll på et vis har to hovedpersoner, fortelleren og pyromanen, er det entydig fortelleren det dreier seg om hos Grimsrud - og jeg synes da også det er her vi blir best kjent med den det gjelder. Uansett erdet interessant å lese disse to romanene opp mot hverandre; det er sjelden en finner så gode varer i ferskvaredisken!

5 kommentarer:

 1. Enig - en fantastisk bok!

  SvarSlett
 2. Overbevisende og velskrevet hyllest. Denne skal jeg lese. - Det var hyggelig å treffe deg forleden. Jeg kommer snart ut en tur igjen :-)

  SvarSlett
 3. Eg tenkte å lese denne, men så havna ho nederst på prioriteringslista, etter at eg høyrde Susanne Christensen slakte boka. Men nå trur eg eg må kjøpe ho likevel.

  - Og kor stor er sannsynlegheita for at antispamordet som kom opp ved første forsøk var "heder" - for heiderleg omtale?

  SvarSlett
 4. Dette er den absolutte favoritten i samlesningsprosjektet. Hvis det er av interesse kan du lese tolv bokbloggeres oppfatning av boka ved å lete deg nedover på denne siden:
  http://knirk.wordpress.com/samlesning-nordisk-litteratur/samlesning-beate-grimsrud/

  SvarSlett
 5. Har faktisk fått med meg det du skriver knirk, titter jo innom i blant!
  Er dette slaktet på trykk noe sted Bai?
  Celine - alltid hyggelig å treffe deg!

  SvarSlett