mandag 15. november 2010

Bloggpris!

Janke er en dyktig blogger, hun er også en hyggelig blogger og har følgelig gitt meg en 'blog-award'! Jeg takker, men jeg fører den ikke videre!! Det har ikke så mye å gjøre med at det kan oppfattes som et kjedebrev, som jeg i løpet av oppveksten ble grundig vaksinert mot, nei, jeg reagerer nok mest på utformingen (som Janke selvsagt ikke har noe innbefatning med!). Den er holdt i rosa nyanser og kalles
' Cherry on Top Award!', riktig ungpikeaktig. Nå vil vel noen si at jeg bør kunne heve meg over dette og ikke se min maskulinitet truet eller noe sånt!  Det har de rett i, men det jeg leser ut av denne utformingen er en oppfatning av at å blogge er i bunn og grunn noe helst kvinner og jenter driver med. Ja, mer enn som så; en ønsker tydeligvis at bloggingen skal være en feminin arena - og det finner jeg meg ikke i!!! Å argumentere for mitt syn nedlater jeg meg ikke til...

Det positive med bloggprisen er at en blir bedt om å trekke fram tre forfatterskap. Å velge ut slik er aldri lett, men jeg velger tre nålevende forfattere som jeg synes fortjener større oppmerksomhet blant norske lesere.

  • Enrique Vila-Matas er spansk. I alle fall to romaner er utgitt av Solum, jeg vil spesielt anbefale Bartleby & co. Se ellers omtale i Wikipedia her.
  • Ha Jin, kinesisk, bosatt i USA. Skrevet mye rundt kulturrevolusjonen. Anbefaler The Waiting.
  • Alice Munro fra Canada er vel etterhvert ganske kjent, men blir hun lest noe særlig? Jeg tviler, fordi jeg tror norske boklesere bruker for mye tid på halvgode romaner (gjelder også meg selv) og for lite tid på gode noveller, og Munro skriver nesten bare noveller. Anbefaler hva som helst av henne!

7 kommentarer:

  1. jeg er så enig med deg!! Derfor har jeg føyet til på reglene at man ikke trenger å sende den videre til fem andre bloggere.
    jeg reagerte også på de rosa kakene, og identifiserer meg heller ikke med det rosa, glossy, ungpikeaktige bildet. jeg har aldri tenkt at blogging er en feminin arena, men i går så jeg gjennom følgerne mine og det er påfallende mange kvinner. Er det fordi det gjelder litteratur? Er kvinner "flinkere" til å følge andre og å signalisere at de gjør det? Har du forslag? For det er ikke mulig at det er flere kvinnelige bloggere enn menn - eller?

    Takk for boktips - Bartleby har jeg ikke lest, ei heller Ha Jin - så de skal jeg sjekke ut!

    SvarSlett
  2. (hehe) - mannfolka blogger borte på Litteraturbloggen kan skjønne.

    (- har noen ganger følelsen av at litt.livet fremdeles står i stampa der kvinner leser og menn - gjett - skriver.)

    SvarSlett
  3. Akkurat det samme som jeg nevnte i innlegget mitt;-). Blir aldri klok på hvorfor de bloggawards-greiene må være så ROSA??

    SvarSlett
  4. Jo Janke,jeg tror absolutt det er flere kvinnelige bloggere enn menn, ikke minst innenfor det feltet vi befinner oss, men sannsynligvis også generelt. Det er selvsagt mange grunner til dette, men en viktig i forhold til litteratur er at menn leser mindre - da er det rimelig at de blogger mindre også. Generelt tror jeg det har sammenheng med at det å blogge i stor grad dreier seg om å stille ut noe av seg selv (følelser), og menn snakker som kjent ikke om 'slikt'!
    Så er vi ved det som opptar meg; forholder vi oss til dette slik at det forsterkes eller prøver vi å få på banen også de som lusker rundt, men ikke er overbevist om at dette er noe for dem?
    Jeg har for lengst tatt farvel med alt som heter bokklubber, og en viktig grunn er at de synes styrt av stupide markedsføringsfolk som tror det er lurt å satse mer og mer på kjernegruppen, kvinner mellom 25 og 60. En ser det på bokvalget,men enda tydeligere på vervepremier o.l. som alltid er rettet mot kvinner. Å tenke at dette samtidig skremmer vekk mange av de menn som tross alt er der, bekymrer ikke en sann markedsfører for vi tihører ikke hovedmålgruppen!
    Bokklubbregimet kan jeg gjøre lite med, men i bloggverden påvirker vi hverandre gjennom ' fri meningsutveksling', så jeg takker for støtte og håper på ringvirkninger...

    SvarSlett
  5. Takk for hyggelig kommentar. Jeg valgte å kjøre linja helt ut med å velte meg i rosa Hollywood estetikk.
    Jeg er så utrolig nysgjerrig på Alice Munro. Har aldri lest noe av henne. Jeg har jo gått rundt og tenkt at jeg er en som ikke leser noveller. Kan hende Alice Munro er den som skal vaksinere meg mot sånne tanker?

    SvarSlett
  6. Vil tro at Munro kan gi deg en skikkelig dose mot alle 'noveller er ikke min greie'-tanker, knirk, samtidig er det jo slik at mange av hennes tekster nærmest er mini-romaner og i tillegg går hun altså i mine øyne utenpå de fleste mht kvalitet... Jeg ble frelst gjennom 'Selected Stories', hele 28 novveller fram til og med 94. Gyldendals 'utvalgte noveller, som bl.a kom i serien 'Små grå', synes basert på det samme utvalget, men antall tekster er nede i 20. God fornøyelse - uansett!!

    SvarSlett