torsdag 14. oktober 2010

Antikvariatet - snart historie?

Da jeg var innom Hegdehaugen antikvariat i Oslo for noen år siden kunne jeg sverget på at det ikke kunne være plass til flere bøker i det trange lokalet, men nå har jeg nettopp sett at bokstablene er blitt enda høyere og passasjen mellom hyllene enda trangere. Innehaveren dukker opp som troll i eske og er velvilligheten selv; kunnskapsrik og med en imponerende oversikt over hva butikken rommer. Da jeg spurte om han solgte på nett, fnøs han og sa at det var å grave antikvariatets grav. (Og et  bergensbasert nettantikvariat holder gravøl  i disse dager!) Det er utvilsomt noe annet å bevege seg mellom bokhyller enn å bla i en nettkatalog, men det e jo også både dyrt og tungvint å bevege sitt legeme til Oslo for å se etter en bok - for oss som bor i provinsen. Vi som elsker bøker er vel enige i at vi trenger antikvariater, men bruker vi de nok?

6 kommentarer:

 1. Innlegg til ettertanke. Jeg bruker antikvariatene en del, fikk nettopp to bøker om Cuba - kjøpt via nettet. Ellers blir det mye loppemarked, der er det billigere. Men det er klart: vi må være bevisste og aktive hvis vi vil beholde disse perlene!

  SvarSlett
 2. Jeg bruker nok ikke antikvariatene nok, knapt en gang i året, det må gjøres noe med! For et års tid siden begynte jeg å gå gjennom gamle bøker jeg allerde har og fått de ombundet av en dyktig bokbinder bl.a i Tønsberg. Ikke altfor dyrt og resultetene er vakre.

  SvarSlett
 3. Har vi behov for antikvariater når vi har fine bibliotek da? Det viktigste er vel at alle har tilgang til det som står de forskjellige bøkene. Antikvariater står for en usympatisk og spekulativ hyllest av form.

  SvarSlett
 4. Bruker dem dessverre ikke nok, men elsker å ta turen innom.

  SvarSlett
 5. Jeg elsker også å ta turen innom antikvariater, men må innrømme at det oppleves enklere å søke etter aktuelle titler på nettet. Jeg vil slå et slag for "ja takk, begge deler!"

  SvarSlett
 6. Det er fjollet af antikvariatet, at de ikke vil sælge over nettet. I Danmark mener jeg, at mange antikvariater har over 50% omsætning på nettet. Og hvorfor ikke?

  Jeg finder de fleste af mine bøger i genbrugsbutikker, hos boghandleren og på nettet, og snart vil jeg endda købe bøger til iPad.

  Jeg vil også have alle muligheder: fysiske antikvariater med deres lugt af bøger, det nemme nethandel etc.

  SvarSlett