mandag 10. mai 2010

Carsten Jensen i Bergen!


Mens vi venter på eget litteraturhus her i Bergen, er det kjekt å oppleve besøk av en av Nordens mest suksessrike forfattere i det nye årtusenet. Han hadde, ikke overraskende, ordet likså mye i sin makt som foredragsholder som han har det som skribent, og lot forsamlingen på ca 50 personer, samlet på musikkavdelingen ved Bergens hovedbibliotek, være i en lykkelig lytterus i en drøy time.

For meg er han fremst av alt en fremragende observatør og essayist, med dobbeltverket 'Jeg har sett verden begynne' og 'Jeg har hørt et stjerneskudd', som høydepunkt. Her var fokuset imidlertid på romanen 'Vi, de druknede'. som har skaffet han en ytterligere utvidet leserkrets, og som nå kommer i en utvidet (!) utgave, fire år etter førsteutgaven og samtidig som den også blir lansert på engelsk.

Jensen gikk grundig inn på bakgrunnen til boken, og fortalte vha mye humor særdeles fengende om hvorfor det hadde seg at romanen i det hele tatt var blitt til. Det var, som en vil skjønne, mange årsaker, fra det historiske; danskene bør ikke glemme at de har vært en sjøfartsnasjon, med alt det innebærer,  til det personlige; faren hadde sin egen skute og Jensen jr var ofte mannskap til tross for at han hatet det!. På farens skute traff han også den forfyllete sjømannen som kom med utsagnet som vi fikk høre var begynnelsen på historien i boken (selv om det står på s 659 i den danske utgaven):  "Der skal komme en dag," sagde han i et højtideligt tonefald, som om han læste opp fra Bibelen, "hvor alle verdens kvinner skal ligge i grøften og skrige på pik, og så skal der ikke gives dem så meget som en tomme."

Det var også fascinerende å høre hvordan Jensen hadde fått i stand en slags byttehandel med befolkningen i Marstal, der historien har sitt utspring. Innbyggerne kom villig vekk med mye verdifull informasjon mot at de kunne se fram til en bok, og noen fikk et så sterkt eierforhold til prosjektet at de helst ville diktere forfatteren! I de to første ukene boken var i salg, ble det solgt 1200 eksemplarer til byens i alt 3000 innbyggere!

1 kommentar:

  1. Eg har også høyrd Jensen i dag. Eg fekk veldig lyst til å lese han, også.

    SvarSlett