mandag 7. oktober 2013

Nobelprisen

Ja, det er selvsagt den i litteratur jeg tenker på, den kunngjøres på torsdag og noen her på berget er sjåvinistiske nok til å håpe på Jon Fosse, som visstnok ligger på fjerdeplass på listen til det ledende 'spill-deg-fra-gård-og-grunn-selskapet' aka Ladbrokes.

Dette kan vi lese om i Aftenposten i dag, der en mann ved navn Rune Hallheim gjør et stort nummer ut av det trivielle faktum at de fleste forfattere selvsagt ikke kan vinne. Så skriver han noe smått oppsiktsvekkende:

'Den som får prisen i å r, fikk den ikke i fjor. Jada, også en selvfølgelighet. Men interessant likevel er at med de fleste kandidatene har det ikke skjedd noe som helst siden i fjor. De fleste har ikke gitt ut nye,  ruvende verk som endrer deres status i litteraturen. Forfatterskap bygges langsomt, og mange av kandidatene er bortimot ferdig med byggearbeidet.. Likevel kan de altså i år være kvalifisert for noe de ikke var kvalifisert for i fjor.'

Hvordan Hallheim kan ha oversikt over hva som måtte ha skjedd eller ikke skjedd med alle de aktuelle forfattere, må du spørre han selv om, men jeg vil spørre han om hva ordet 'kvalifisert' betyr! Selvsagt var de aktuelle forfattere kvalifiserte i fjor også, ja, langt flere  enn de som noensinne blir nevnt er nok kvalifiserte, dvs har det som skal til for at komiteen skal kunne begrunne at prisen går nettopp til den ene som får den.

Jeg roper ut at om det er noen som er en  mer verdig kandidat enn Alice Munro, så er vedkommende også utvilsomt godt kvalifisert og må gjerne få prisen. Det er ikke noen mer verdig nei?. Tenkte meg det, så se nå å  gi prisen til en av de beste novelleforfatterne så langt i historien!!


4 kommentarer:

 1. Det hadde vært gjevt hvis hun får prisen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi får lage en 'kryss-fingrene-aksjon' på torsdag!

   Slett
 2. Äntligen.

  Eg liker innspelet om at dei fleste forfattarar ikkje kan vinne, eg. Det er så mange som seier "Nå er det [sett inn det som passar] sin tur, han/ho begynner jo å bli så gammal at Akademien må skunde seg viss han/ho skal rekke og få prisen". Men dei aller færraste forfattarar får jo ein nobelpris, det er det som gjer han så gjev.

  SvarSlett
  Svar
  1. Javisst, men det er da virkelig en triviell opplysning!?

   Slett