torsdag 3. oktober 2013

Drømmen om 60-tallet: Pink Floyd


Pink Floyd er vel oftest forbundet med syttitallet, da de utvilsomt  hadde sin storhetstid, rent kommersielt. Om en snakker om kunstnerisk storhetstid, er det mange som vil hevde at den er uløselig knyttet til Syd Barret, og siden han var ute av bandet allerede tidlig i 1968, må det legges vekt på første del av gruppens historie.

Det er i hvert fall Barret som er hjernen bak det første albumet The Piper at the Gates of Dawn (se bildet over), i og med at han skrev nesten all musikken til dette svært originale albumet, utgitt i august 67. Rundt den tiden hadde samme mann begynt å miste grepet; han fungerte knapt på scenen mer f.eks., så de tre andre, Roger Waters, Rick Wright og Nick Mason, så seg om etter en erstatter og fant det i David Gilmour. Deres andre plate, A Saucerful of Secrets, viser hvem som er den nye frontfiguren; Roger Waters er nå ansvarlig for et flertall av låtene. Samtidig er det et avslutningspor signert Barret som (Jugband Blues) også kan sies å være en slags kommentar til situasjonen med linjer som 'I am wondering who is writing this song' og noen blåsere som virker å være godt på en snurr.


.Før jeg setter punktum for Floyd og sekstitallet vil jeg nevne en interessant dvd som gir et godt innblikk i gruppens første fase.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar