onsdag 17. juli 2013

Vargas Llosa: Valpene

Fortelling,
80 sider,
utgitt 2010,
originalen 1967,
oversatt av Fredrik Gjertsen,
Forlag: GyldendalDenne lille bagatellen av en tekst tok det 43 år å få oversatt til norsk, eller bør en heller si; det tok 43 år og en nobelpris (?) Jeg tror i alle fall at nobelprisen var en vesentlig grunn til at boken kom da den kom, nemlig samme året som nobelprisen, bare senere. Nåvel, en beveggrunn skal vel også et forlag ha, og det kan jo ikke sies å være en spesielt uunnværlig  tekst dette, selv om den er absolutt lesverdig.

Det er en gjeng med (gutte)valper som står i sentrum, og vi følger dem fra en av dem er utsatt for en forferdelig ulykke, til den samme personen lar den absolutte ulykke komme over seg selv, en god del år senere. Jeg ser ingen grunn til å skjule et det er selve hovedsymbolet på manndommen som ryker første gangen, og når symbolet er ødelagt er det som kjent ofte kort vei til resten er historie også...

Skrivemåten er til dels ganske spesiell; her er mange avbrutte perioder, innskudd og setningsemner som antakelig skal tilstrebe en muntlighet i språket, men som i mitt perspektiv blir for kunstferdig og sofistikert til å virke troverdig. Det ville vært interessant å høre forfatteren uttale seg om dette: Ville han ha utformet denne teksten, som vel nærmest er å regne som et ungdomsarbeid, på samme måte i dag? Her kommer i alle fall et lite utdrag fra scenen med den opprinnelige ulykken, som da også gir eksempel på tekstutformingen:

(Han hørte)...bjeffingen til Judas, gråten til Cuéllar, skrikene hans, og han hørte hyling, hopping, kræsjing, skliing og etterpå bare bjeffing, og en god stund senere, jeg sverger (men hvor lenge, spurte Chingolo, to minutter? mer, og Choto fem? mer mye mer), buldrestemmen til Broder Lucio, banningen til Leoncio (på spansk, Lalo? ja, og på fransk, forsto du det han sa? nei, men en kunne skjønne at det var banning, din idiot, på grunn av raseriet i stemmen), edene, herregud'ene, forsvinn'ene, kom deg ut, stikk av stikk av, Brødrenes fortvilelse, deres skrekkslagenhet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar