fredag 26. juli 2013

McEwan: Sweet Tooth

Tittel: Sweet Tooth
Sjanger: Roman
Forlag: Vintage
Utgitt: 2012
Sider: 374
McEwan er en av mine favoritter (se her), og jeg ser selvsagt fram til en ny bok fra han. Den forrige, Solar, kjøpte jeg på jernbanestasjonen i Praha, denne hos en Norli-filial her i Bergen. McEwan er ujevn, sier mange. Ja, jeg er enig, men han er aldri kjedelig, og jeg leser heller en fengende bok som ikke er perfekt enn et langt gjesp av en plettfri tekst.

Jeg vil tro det vil være en utbredt oppfatning at Sweet Tooth ikke tilhører McEwans viktigste arbeider, men jeg vil samtidig tro at mange vil være enig i at også denne teksten er fengende. Vi følger høvedpersonen og fortelleren, Serena, gjennom studietid og starten på arbeidslivet der hun faktisk får jobb i sikkerhetstjenesten (ikke overraskende gjennom et forhold). Hun er en storkonsument av litteratur, noe som er avgjørende; hun skal arbeide med et prosjekt der sikkerhetstjenesten gjennom et stråfirma støtter forfattere som produserer tekster som i sin grunnholdning støtter opp om idealene i den vestlige verden. Ikke overraskende blir det forholdsvis raskt klart at dette er et høyst kontroversielt prosjekt internt i sikkerhetstjenesten, noe som skal være med på å vanskeliggjøre det hele for Sirena, men først og fremst baller hun det til for seg selv ved å forelske seg med hud og hår i den forfatteren hun skal være kontaktperson for.

Det mest interessante i mine øyne er de moralske dilemmaene som situasjonen fører med seg:, f.eks da den første avisen har avslørt hvor pengene til forfatterne egentlig kommer fra:
'I read the piece again and sat immobilised for twenty minutes while my untouched coffee cooled. Now it seemed obvious. It was  bound to happen: If I wouldn't tell him, someone else would. My punishment for cowardice. How loathsome and ridiculous I'd appear now, forced into the open, trying to sound honest, trying to explain myself. I didn't tell you dearest because I love you. I was frightened of losing you. Oh yes, a perfect arrangement..My silence his disgrace. I thought of going straight to the station to get the next London train, fading from his life. Yes, let him face the storm alone. More cowardice. But he wouldn't want me near him anyway. and so it went round, even though I knew there was no escape, I would have to confront him, I would have to go to the flat and show him the article.'

Noe annet som er spennende i teksten er hvordan flere av tekstene til den fiktive forfatteren veves inn i hovedteksten, det blir flere lag av fiksjon utenpå hverandre så å si. Handlingen er lagt til 1972, midt i den kalde krigen, og i en tid da folk fortsatt i stor grad kommuniserte med brev, noe som gjør det lett å ha alternative stemmer til hovedfortelleren, og helt avgjørende her, skal det vise seg.

God fornøyelse!

2 kommentarer:

  1. Jeg har aldri lest noe av McEwan, med unntak av utdraget fra denne boka som var i norske Granta. Har siden da tenkt jeg ville lese hele boka, men så drukner den i mengden av andre bøker jeg tenker det samme om. Takk for påminnelsen!

    SvarSlett
  2. Nydelig omtale av en bok også jeg likte!

    SvarSlett