torsdag 11. juli 2013

Drømmen om 60-tallet: Joplin


Janis Joplin er selvsagt ett av de store ikonene fra 60-tallet, i ettertid antakelig gjort større enn hun var. Men det kan nå være det samme, så stor som hun uansett var; the greatest white singer of the blues. Og hun levde ut bluesen med whiskeylikøren Southern Comfort innenfor rekkevidde hele tiden.

Da Joplin døde i 1970, 27-år gammel, var hennes beste plate fortsatt under utarbeidelse.. Den het Pearl, noe hun selv hadde blitt kalt i årevis. De tidligere platene hennes er ujevne, og jeg har ved siden av mesterverket Pearl (som altså tilhører 70-tallet!), valgt det gode, doble samlealbumet The Essential Janis Joplin, for å få dekket det sentrale.

Joplin tilhører den gruppen av artister som selv synes å inspirere mange andre kunstnere, og Betty Midler gjør f.eks en strålende tolkning av Joplin i filmen 'The Rose'.  Norske forfattere har også skrevet med utgangspunkt i Joplin, f.eks Ingvild Rishøi  i novellesamlingen  Historien om fru Berg og Paal Helge Haugen i  Sangen om Janis fra diktsamlingen Det synlege menneske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar