lørdag 8. juni 2013

Strøksnes: Et mord i Kongo

Sakprosa,
Gyldendal 2010,
350 sider'I land som benytter moderne etterforskningsmetoder, ville drapet raskt ha blitt oppklart.'
'Mange internasjonale eksperter mener Kongo har den dårligste rettsikkerheten i verden. Ikke én av de dårligste, men den dårligste...'Du skal ikke ha følgt mye med i saken rundt de to norske guttaboys som ble arrestert og beskyldt for både mord og spionasje i Kongo i 2009, før du skjønner at dette nærmest ber om å bli bearbeidet og fortalt slik at vi kan fatte (kanskje) hva det dreier seg om.. Det samme skjønte selvsagt journalist og forfatter Morten A. Strøksnes; han hev seg rundt og nådde akkurat første rettsforhandling mot de to, Tjostolv Moland og Joshua French. Han fikk som jouirnalist straks problemer i dette absurde landet, som offisielt heter 'Det demokratiske Kongo' - grunn til å være på vakt når et land finner grunn til å ha 'demokrati' med i navnet - vi husker DDR. Strøksnes manøvrer seg stadig videre takket være kløkt og forstand. I mine øyne, handler  denne boken omtrent like mye om forfatterens reise til og opphold i Kongo, som om de to arresterte -og sannsynligvis er det bare bra  fordi det er så mye å ta opp mht rammeforholdene under de rådende forholdene..

Strøksnes blir fast gjest i fengselet den første tiden og opparbeider raskt et godt forhold til de to arresterte. Han er konsekvent tvilende til det de forteller, men behandler dem med respekt og omtanke; han har da også evne til å se de gode sidene ved disse eventyrerne og er åpenbart ganske sjarmert av dem, spesielt French.

Han drar ut i bushen og ser på åstedet samtidig som han redegjør grundig for alt som taler for og mot at de to er skyldige.eller uskyldige. Det er imponerende hvor klart han får lagt fram alle de ulike momenter og detaljer i saken, her er det virkelig spor av en klarttenkende analytisk hjerne.

Jeg vil tro det ligger to omtrent utslitte og signerte eksemplarer av denne boken på et jordgulv i Kisangani, en bedre ambassadør, iallfall på den viktoge hjemmebanen, kunne vel de to kameratene neppe ha fått.

3 kommentarer:

 1. Jeg har sansen for Strøksnes, og synes det er bra han har satt fokus på denne saken. Boken vil jeg gjerne lese og innlegget ditt fikk meg til å tenke på at det er lenge siden sist jeg høre noe om disse to i Kongo.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er blitt ganske taust rundt de to, men de sitter der fortsatt, det siste jeg så var at den engelske utenriksministeren hadde tatt opp saken deres da han nylig var på besøk, siden Joshua French også har engelsk statsborgerskap. Kongo vil ikke utlevere før de er sikre på at de to må sone hele straffen sin og i tillegg håper de nok fortsatt på en pen slump penger.

   Slett
  2. Takk for opplysningene! Lurer virkelig på hvor lenge de kommer til å sitte der, og ikke minst om vi noen gang får vite den fulle sannheten.

   Slett