mandag 24. juni 2013

Herrndorf; Tschick. Adjø Berlin!

Forfatter:  Wolfgang Herrndorf
Tittel: TSCHICK Adjø Berlin!
Sjanger: Roman
Forlag: Bastion
Utgitt: 2013 (original: 2010)
237 sider
Oversatt av Eivind Lilleskjæret

Dette er en spesiell, og i store partier, ganske morsom tekst fra 'det nye Tyskland'. Fortelleren, Mike Klingenberg, går i åttende klasse. Moren er stadig på avrusing og faren slår  han for et skjevt ord. Mike er dessuten helt på sidelinjen i klassemiljøet, men dagdrømmer om en framtid sammen med den i hans øyne vakreste jenten i klassen, Tatjana - for hvem han imidlertid selvsagt er som luft. Dette tragiske utgangspunktet er selvsagt et utmerket fundament for komikk.

Etter at miljøet er introdusert kommer bokens hovedperson inn på scenen, gutten med et håpløst navn å uttale, Tschick, begynner i klassen. M og T får etterhvert kontakt, takket være T, M er egentlig ikke interessert. I sommerferien ender det med at de legger ut på en ellevill tur i en stjålet Lada, og her er det teksten virkelig blir morsom, men også dypt alvorlig. For selv om det stadig referes til ting og tang som minner oss på at dette er lagt til en svært nær fortid, så fikk i alle fall denne leseren inntrykk av at vi er med guttene i det Øst-Tyskland som forlengst er historie, men som likevel stadig er der, nettopp i tingene, og det hele blir nesten surrealistisk og en reise i et land som ikke finnes mer. De mangler kart:

'Nå  var det bare det problemet med å orientere seg. Det var skiltet til Dresden. Vi var nokså sikre på at Dresden lå i sør, så da kjørte vi i den retningen i første omgang. Men når vi hadde valget mellom to veier, tok vi den minste og med færrest biler, hvis det var mulig, og da var det alltid færre skilt, og de viste alltid bare  veien til nærmeste landsby, ikke til Dresden.Kommer vi sørover hvis vi kjører til Burig eller til Freienbink? Vi kaster kron og mynt. Tschick syntes kron og mynt var knall og begynte å si at nå kjører vi bare til Kronogmynt.'

Kommer de til Dresden? Du kan jo lese selv, det er en underholdende tekst som burde passe bra for sommerlesning.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar