søndag 12. mai 2013

Ejersbo: Eksil

Roman 2010, norsk utgave 2011, oversatt av Linn Øverås, 287 sider.

Dette var første bok ut i Ejersbos Afrikatrilogi, som jeg tidligere har lest og omtalt Liberty av. Den foregår i det samme miljøet, men har en annen forteller, og vi får et helt annet perspektiv på hendelsene. Jeg vil ikke si at det gjør så mye ikke å lese bøkene i rett rekkefølge, men for de som vil ha maksimal spenning er det nok best å ta dem i utgitt rekkefølge, altså begynne med denne.

Hovedpersonen og fortelleren i boken er Samantha, som vi møter som bråmoden 15-åring i 1983, og som vi følger fram til et punkt i 1986. Hun har engelske foreldre som må sies å  ha kommet til Afrika hovedsaklig som eventyrere, men som ikke tilhører den gruppen som virkelig har klart å utnytte situasjonen. Like fullt har de bl.a startet et hotell og klamret seg fast til stedets billige drinker, med de følger det gjerne får over tid. De to døtrene, Alison og Samantha, har stort sett måttet klare seg selv, og for Samantha, som altså er 'vår' guide, i praksis hele livet, da hun bare var tre år gammel da familien flyttet til Tanzania.

Og hva slags tenåringsjente er så Samantha? Joda, en svært selvsentrert og utagerende person. Hun har utvilsomt god intelligens, men hun kan samtidig tirre på seg de fleste og gjør det også ganske ofte. Hun er derfor i opposisjon både til voksne og jevnaldrende, ikke minst i skolemiljøet hvor hun dropper mer og mer ut. Det hele blir i høy grad et 'blindt' opprør, hun aner ikke selv hva hun vil drive med i livet.

Liberty var en bok som ga meg mer, ikke minst mer innsyn i sider ved det afrikanske samfunnet, noe en finner lite av her, og det hadde vel også blitt ganske påklistret i forbindelse med fortellingen om en temmelig avpolitisert ungjente.

Boken er svært lettlest og anbefales, ikke minst som 'innledning' til Liberty.2 kommentarer:

 1. Denne trilogien har eg lenge tenkt at eg skal lese. Takk for påminninga.

  SvarSlett
 2. Hei.
  Jeg har akkurat lest denne boken og likte den, men den er ikke en ubetinget favorittbok.
  Jeg har skrevet litt om den på bloggen min her:
  http://savannahbokhandel.no/blogartikler/bokomtale/
  Etter å ha lest dette som du skrev fikk jeg veldig lyst til å lese Liberty også:)
  Bloggen er en del av en liten nettbokhandel jeg nettopp har startet, med bøker fra og om Øst Afrika og Afrikas Horn.
  Jeg starter en lesesirkel til høsten, og det hadde vært veldig gøy om du har lyst og anledning til å bli med:)

  Ha en fortsatt fin sommer.
  Vennlig hilsen
  Elisabeth

  SvarSlett