torsdag 21. mars 2013

Vann: Jord

Roman 2012
Utgitt på Gyldendal 2013
Oversatt av Hilde Stubhaug
287 sider


Forlaget har gitt meg et leseeksemplar av boken


Et møkkagreip som roter i jorden, intet dumt bilde for å kompensere for det som går tapt i oversettelsen av tittelen Dirt, det skitne - det kan jo møkkagreipet gi tanker om.

Vi møter en såkalt dysfunksjonell familie, eller for å si det mer folkelig, en gjeng med rævhol. Det er anstrengende å være så nær skikkelig usympatiske mennesker gjennom en hel roman, særlig gjelder det fortelleren, den 22 år gamle Galen (!) Han bor fortsatt sammen med moren, i landlige omgivelser.

Første del av historien består hovedsaklig av en hyttetur mor og sønn foretar sammen med bestemor, tante og niese. Da de i utgangspunktet såvidt tåler synet av hverandre, fører hyttens trangboddhet uunngåelig til at konflikten vokser, spesielt rundt de pengene de håper å arve fra bestemoren. Samtidig forføres Galen av den 17 år gamle niesen Jennifer.

Etter hytteturen er mor og sønn alene igjen, for nå å gå løs på hverandre. Det blir en tur mot helvete uten retur, og den siste setningen i teksten levner liten tvil om at den som overlever er mer dyr enn menneske.
Sjekk ut dette forfatterskapet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar