torsdag 7. mars 2013

Evjemo: Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet

Roman
Cappelen/Damm 2012
490 sider

8.3: Har fått ungdommens kritikerpris!
Frieksemplar fra forlaget
Evjemo er en av disse unge forfatterne som ut fra hva de gir ut synes aldri å ha gjort annet enn å skrive; det er kvalitert fra første linje. Han debuterte for noe år siden med 'Vekk meg hvis jeg sovner'
I fjor kom han så med 'den vanskelige andreboken' som viser seg å væe en helt annen type bok enn førsteboken, både i form og innhold. Nå er det en hel kommune som kan sies å være hovedpersonen, dvs det er selvsagt snakk om et stort persongalleri og det mest fruktbare er å bruke merkelappen 'kollektiv-roman'.

Det er hverdagen i kommunen vi får beskrevet, der vi kan bevege oss lydløst mellom de ulike personer og miljøer,, fra barnehagen til ordførerens kontor. Det trivielle dominerer, det er ingenting oppsiktsvekkende som skjer, men det skjer selvsagt noe hele tiden! Evjemo løfter fram mennesker som ikke pleier å være sentrale, f.eks barn med Downs-syndrom, og det er gjort med stor kjærlighet. Et interessant 'knep' i komposisjonen er at det så å si alltid er minst to miljøer som flettes sammen ved at de legges fram parallelt og med 'kryssklipping'. Jeg oppfatter dette dithen at Evjemo ønsker å understreke alles betydning i helheten.

Som du vil ha forstått, kjære leser, har jeg absolutt sansen for Evjemos prosjekt, men det blir noe langt det hele, særlig fordi de potensielle konfliktlinjene i stoffet får ligge.

1 kommentar:

  1. Eg har ennå ikkje fått somla meg til å lese Evjemo. Det burde eg verkeleg ha gjort.

    SvarSlett