onsdag 27. februar 2013

Bergens Tidende i dag:

Har følgende tekst på trykk i BT i dag. Synspunkter?

LITTERATURHUSET, ET STED ’Å HENGE’?

Det tok sin tid, men nå er Litteraturhuset i Bergen åpnet. Noe uferdig i listverket her og der, men med et sydende, flott serveringssted sentralt plassert. Selv har jeg vært der en gang og spiste da fransk fiskesuppe og hadde et glass hvitvin til. Kanskje litt i overkant en lørdag formiddag? Nåvel, det er ikke hver dag en er på besøk i et nytt kulturtempel,  og som ivrig leser i mange år, føltes det godt å markere med en liten skål. Det var livlig og høy stemning, selvsagt  vurdert i forhold til tid på døgnet, og jeg hørte opp til flere som var inne på litteratur i samtalene sine, men det var antakelig bare lesere, så det er jo ikke så interessant……

For forfatterne er sure, da maten er dyr og ølet enda dyrere, slik at det ikke er dem selv som fyller opp langs bordene, men kulturkjerringene av begge kjønn, og dette vil virke ødeleggende på hele litteraturhuset, må vite. Den siste som tygger drøv på disse kulturelitistiske tanker, først brakt til torgs av Tomas Espedal, er Henning H. Bergsvåg i BT 25.2.  Riktignok har Bergsvåg rotet seg ned i bunnen av flaggkisten og reist banneret ’Litteraturhus for alle?’ som overskrift. Og i dag: ’ (…) er ikke dette et sted man kan henge og føre sine samtaler. Man har rett og slett ikke råd til å tilbringe en kveld der man blir tilbudt 0,3-flasker til den nette sum av 68 kroner (…).

Det er to problemer med serveringen sett fra forfatternes side, ifølge Bergsvåg; Ølet er for dyrt (hovedsynspunkt) og stedet er for stivt og appellerer mer til velsituerte kulturkjerringer enn kule og unge forfattere og studenter (Understreker at det er Bergsvåg selv som gjør et nummer ut av å imøtekomme et ungt publikums uslokkelige tørst på billig øl.)

Jeg, og kanskje noen andre kulturkjerringer med meg, ser det nok noe annerledes. I mine øyne er Bergsvåg en konservativ, lett patetisk skikkelse, som vil ha Litteraturhuset modellert etter hva som passer forfatterne til enhver tid: (…) slik skal et litteraturhus fungere. Slik har det vært i kunstnerkretser og i akademia i uminnelige tider.’ Med andre ord: Ikke kødd med sandkassen vår, der skal vi sitte og søle øl på hverandre til evig tid.

Men hva er litteraturen uten lesere? Det er gledelig at de nye litteraturhusene ikke satser på å være elfenbenstårn, men vil favne bredest mulig. I det norske samfunnet i dag når en ikke et bredt publikum gjennom enkle, simple og billige løsninger, hverken med hensyn  til mat, øl eller litteratur.





2 kommentarer:

  1. Det er klart Litteraturhuset er et sted å tilbringe masse tid, både til å spise, drikke, lese, prate og å bare være. Det er litt overraskende at bergensere er så mye mer kritiske til sitt litteraturhus, enn det de har vært i Tigestaden. Her elsker vi vårt litteraturhus og aldri har jeg hørt om noen som har fått opplevelsen av å være kulturkjerring. Litteraturhuset her i Oslo har blitt et møtested, både for det sosiale, for frokost, for kursing, boklesing, bokhandling, middager og sene kvelder. Det er mye mer moro å kjøpe bøker etter et par galss vin! Nyt litteraturhuset deres, jeg gleder meg allerede til å besøke det neste gang jeg er i Bergen. Forhåpentligvis er det masse kjentfolk der og et naturlig sted å møtes! Det er ikke det rimeligste stedet i byn, men det er heller ikke for dyrt. Helt enig med den som har skrevet, ikke gjør dette til en kjip, billig, brun kneipe som blir fylt opp av surmagede og halvgamle (forfatter-)mannfolk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg vet ikke helt om det var så overraskende at det ble mye styr rundt litteraturhuset her i bergen, det er tross alt en tendens til at vi debatterer det meste, det er som om vi fortsatt egentlig befinner oss i en lite kystby der alle møtes på fisketorget og krangler om prisen på fersk pale med strilene, jf Hellemyrsfolket! Det er vel rett og slett en annen mentalitet her på berget enn i Oslo, på godt og vondt. (Og den som hadde skrevet var altså meg..)

      Slett