tirsdag 26. februar 2013

Kriznik: Du kan sove her

Forfatter: Heidi Marie Kriznik
Tittel. Du kan sove her
Sjanger: Roman
Oktober forlag 2012
320 sider'Vi ønsker å se på oss sjøl som tolerante og fordomsfrie,
men omgir oss med dem som liker det samme som oss.
Det er mulig å krysse grensa, men det er en smertefull prosess...'
Anja, ung kvinnr frs Oslo, er forteller og hovedperson, gift med Said fra Marokko, dvs  på fortellingens nåtidsplan har han flyttet ut, noe som fort kan bli et  stort problem, da utflyttingen skjedde før de hadde bodd sammen i tre måneder; minimumstiden som skal  til for at han skal få oppholdstillatelse.

Forfatteren lar mange ulike hendelser både i fortid og nåtid danne rammen for en fortelling som synes å ha ambisjoner om å få trukket inn flest mulig faktorer som synliggjør hvor vanskelige vilkår et forhold som det mellom Anja og Said har. I tillegg klarer hverken Anja eller Said å handle slik at de ikke selv underminerer den grunnen både forholdet og Saids opphold hviler på. Det blir naturlig nok mest synlig gjennom Anja, siden hun er fortelleren, og da igjen i forelskelsen til Kim, som hun blir kjent med på en tur til Trondheim. Hun blir  revet mellom begjæret etter Kim og samvittigheten overfor Said, godt formidlet av forfatteren.

I første del av teksten er det en slags underliggende parallellhistorie i det faren til Anja har erfart. Han kom fra Østerrike like etter andre verdenskrig, og sammenlikner de tysktalendes situasjon på den tiden med muslimenes situasjon nå. Det virker da også som om han har en slags intuitiv forståëlse for hva Said til enhver tid opplever, og da han (faren) dør blir det straks vanskeligere i forholdet mellom Anja og Said.

Det er en lettlest, troverdig og fengende tekst, men jeg synes teksten blir noe ensformig rent stillistisk. Forfatteren bruker i overveiende grad korte helsetninger, og lite innskudd. hun oppnår en kjapp stil som passer gjennomgående bra med innholdet, men jwg synes som sagt den blir for statisk; det hadde vært godt med litt mer variasjon.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar