fredag 18. januar 2013

Ny, norsk litteratur, pr definisjon verdiløs?!


I blant får jeg inntrykk av at det er ganske utbredt å mene at ny, norsk (skjønn)litteratur er verdiløs, nærmest i sin natur. Det synes til og med å være slik at denne holdningen er å finne langt inn i de ivrigste bokleseres rekker. Jeg ble minnet om dette da jeg nå nylig leste Nils Gullak Horveis roman Følg meg, der han tar opp akkurat dette i en passasje, (se her)

Hva er det så som ligger bak dette? Er det en slags jantelov, er det en måte å distansere seg fra den litteraturen som i kke har status fordi den ikke har hatt anledning til å bygge opp sin posisjon, eller tror en for alvor at det er et generelt lavere nivå i norsk litteratur enn litteratur fra andre land!? Jovisst har vi innkjøpsordningen, og en del bøker vi kunne vært uten blir derfor publisert. Men hvordan ville det se ut med utgivelsespolitikken i det norske språkområdet om vi ikke hadde hatt denne støtteordningen,men lot markedet rå alene? Jeg leste et utsagn  nylig, jeg husker dessverre ikke hvem som ytret seg, der vedkommendes poeng var at for å skrive romaner var det nødvendig å  skrive en mislykket først, der en gjorde alle feilene. En del av disse blir utgitt,  mange blir refusert og noen forfattere nå skrive flere mislykkete før de finner sin form og det svinger, jeg drister meg her til å nevne Tomas Espedal som et eksempel.

Jeg har også mistanke om at de ivrigste kritikerne leser lite eller ingenting av det de kritiserer; de har gjerne lest en debutroman for 10 år siden,og ser den som representativ og et grunnlag for å uttale seg! Jeg lurer på om det ville være en idé å starte en lesesirkel på debutromaner. Interessert?

6 kommentarer:

 1. Det hadde i hvert fall vært interessant å se resultatet av en slik lesesirkels lesning!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ser jo ikke ut til å være den store interessen akkurat, men selv leser jeg en del debutanter og er generelt ganske imponert, om ikke alltid like mye som jeg var etter å ha lest 'Du'! Kjekt med livstegn fra deg, hvordan går det med den (vanskelige) andreboken, har den kanskje kommet ut uten at jeg har fått det med meg!?

   Slett
  2. Den er veldig vanskelig! Så vanskelig at den ikke ble noe av. Tror jeg. Vi får se. Den har iallfall ikke kommet ut ennå! =)

   Slett
 2. Eg er interessert. Sjølv om lesetida mi er så sterkt redusert for tida, at eg må vere den dårlegaste lesesirkeldeltakaren i heile verda (eg har for eksempel rukke tretti sider i Line sin lesesirkel, og vi er fire veker uti 2013 før eg har fullført ei bok eg begynte på i begynnelsen av desember). Men nå - åtte dagar etter at du skreiv dette innlegget - melder eg altså interessa mi.

  Eg blir og provosert over folk som avskriv norsk litteratur fordi det er norsk samtidslitteratur, gjerne med argumenter som lite språkområde (og store fordommar). Det er mykje god norsk litteratur som blir skriven for tida, og eg synest det er ein tendens til ei spennande vending, blant unge debutantar, til ein meir utadretta og utforskande skrivestil som er svært spennande. Eg er gjerne med på ein debutantlesesirkel (under føresetnadar om at tida strekk til). Er det ikkje bokelskerinnen som har pleid å køyre eit "Les en debutant"-prosjekt, dei siste åra?

  SvarSlett
  Svar
  1. heisann, det var kjekt Bjørg, (og ikke helt overraskende). men jeg skjønner jo godt at tiden er en ekstra knapp ressurs for deg pr i dag og du må selvsagt ha lov til å trekke deg igjen, men jeg skal rette en føler mot 'Bokelskerinnen¨, så får vi se

   Slett
  2. Eg tenker at eg gjer eit forsøk på å henge med, men eg prioriterer basalbehov som søvn over det å overhalde lesesirkeltidsfristar.

   Ja, høyr med Bokelskerinnen!

   Slett