torsdag 17. januar 2013

Drømmen om 60-tallet: The Beach Boys
Det er ikke The Jackson Five', men det er ikke å langt unna heller; tre brødre, Brian, Carl og Dennis Wilson,, som sammen med en fetter, MikeLove og en kamerat, Al Jardine, laget kul popmusikk fra surfemiljøet i California, uten en sky på himmelen, tilsynelatende.

Etterhvert steg imidlertid ambisjonsnivået, særlig hos frontfiguren Brian Wilson, og etter å ha fullført Pet Sounds i 1966, fikk han økende psykiske problemer som har lagt sine klare begrensninger på hans skapende kraft helt opp til i dag. Resten av gruppen fortsatte likevel på et mer seriøst spor enn tidligere, må en kunne si,selv om musikken deres på albumet Friends fra 1968 var skikkelig i utakt med tidsånden og solgte veldig dårlig for Beach Boys å være. I dag kan vi nyte de vakre melodiene og de flotte harmoniseringene  fri fra kontekst.

Det midterste albumet her, Smiley Smile, inneholder bare et par låter av det som for Brian var ment som Beach Boys mesterverk, men der han altså var blitt for syk til å fullføre. Låten Good Vibrations er like fullt grunn nok alene til å lytte på det. I stedet er det da Pet Sounds som har blitt stående som deres fremste verk, noe oppskrytt i mine ører. Joda, det inneholder mye fint, men å påstå at det kan måle seg med de beste albumene til gruppen vi kommer til i neste uke, er helt hinsides i min verden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar