mandag 28. januar 2013

Drømmen om 60-tallet: The Beatles (3)

Andre fase 1965-66De tre studioalbumene som kom i løpet av 1965 og 1966 viser tydelig nok hvilken enorm utvikling gruppen hadde i løpet av ganske kort tid midt på 60-tallet. Help kom 6. august 65 og ble til i sammenheng med film nr 2 om gruppen (film var fortsatt promomediet, det er ennå nesten 20 år til musikkvideoen). Albumet inneholder mange låter som like gjerne kunne vært på de foregående albumene, men også noe helt nytt, klarest uttrykt i Ticket to Ride, som like gjerne kunne vært på Rubber Soul (3. desember 65) eller Revolver (5. august 66). Det er altså omtrent på dagen ett år mellom første og siste album i denne perioden, men musikalsk sett vil jeg påstå at det snarere dreier seg om et lysår, Revolver er så avansert i forhold til Help at det i realiteten dreier seg om to forskjellige grupper. Det ble også temmelig håpløst å gjenskape musikken på scenen, en av flere grunner til at Beatles ble en ren stuiogruppe i løpet av denne perioden.
Om noen skulle være i tvil: Revolver er helt essensielt i enhver platesamling som inkluderer populærmusikk,og om en ikke tilhører den gruppen lyttere som stikker nesen i været og snur seg mot hyllen med klassisk straks de hører gruppens navn, så er det bare å inkludere de to andre også!

2 kommentarer:

  1. Jeg købte albummet på en ferie i USA, især fordi jeg synes nummeret Drive My Car var rigtig godt. Det var først da jeg kom hjem til Danmark igen at jeg opdagede, at nummeret ikke var på den amerikanske udgivelse :-(

    SvarSlett
  2. Forferdelig, Rubber Soul uten Drive My Car!?

    SvarSlett