torsdag 20. desember 2012

Leikvoll: Bovara

Forfatter: Jan Roar Leikvoll.
Sjanger:  Roman
Samlaget 2012
200 sider


Fortelleren i denne beretningen er kastratsangeren Frrok, eller som han selv sier; pung og stakeskoren. Og her er vi ved hans stolthet såvel som hans sorg; ingen synger som Frrok, men ingen er heller så pung- og stakeløs som han, og i den verden vi møter her er dette helt sentralt.

Navnet Frrok signaliserer selvsagt alene at vi befinner oss i en hittil ukjent verden, men det synes iallefall som det er mennesker vi møter, i og rundt et slags kloster ved landsbyen Bovara. Frroks store kjærlighet, den valkedigre Flori, drar stadig inn til landsbyen , øyensynlig for å få utløp for sine lyster. Frrok er selvsagt sjalu, men må bare finne seg i det.

Det går rykter om at Flori er syk, og en dag synes han å bekrefte dette på dramatisk vis. Frrok ser det som sin oppgave å prøve å holde det skjult, slik han en stund har holdt en jente som kom for å treffe Flori skjult i kjelleren....

Jan Roar Leivoll har med denne boken levert sin tredje roman i en slags dystopisk trilogi, de to første var Eit vintereventyr og Fiolinane . Etter nå å ha lest de to siste, kan jeg trygt si at dette er litteratur som er svært lesverdig, men alt annet enn 'skjønn', om du forstår. (Etter selv å ha lest forstår du het sikkert!)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar