fredag 30. november 2012

von Schirach. Skyld

Sjanger: Noveller
Forlag: Gyldendal
Utgitt 2012 (original 2010)
151 siderJeg har fått et leseeksemplar fra forlaget.


Dette er den andre boken til  en kjent advokat i Tyskland, den første er også oversatt til norsk med tittelen Forbrytelser.  Selv har jeg altså nettopp lest Skyld, og leser gjerne den første også, om det faller seg slik, for dette var et positivt bekjentskap.

Det er 15 tekster over 150 sider, og det sier seg selv at de alle da er forholdsvis korte, men til dels likevel ganske så innholdsrike. Skyld er en god tittel, de ulike tekstene her kan sies å belyse skyld fra ulike ståsteder, og ikke bare som et resultat av noe, men også som en igangsetter. Vi får også et slags inntrykk av at vi er med bak kulissene, i og med at fortelleren opptrer som forsvarer for personer i mange av tekstene. Det skal sikkert være med på å gi et slags inntrykk av autensitet også, i og med at vi lesere vet at det er en advokat som er forfatter.

I flere av tekstene er det konflikter mellom ulike miljøer, for ikke å si kulturer, som utspiller seg. Det synes slik sett også som det fra forfatterens side kan være en ambisjon om å ta pulsen på visse trekk ved det moderne tyske samfunnet. Gjennomgående er det mye ytre dramatikk, men det som gjør teksene gode er at de alle lodder dypere i forhold til tematikken.  Den lengste teksten, Nøkkelen, er kanskje også den beste, her får vi i alle fall servert en både elegant og spennende historie som i tillegg er forbløffende morsom.

Hovedinnvendingen min går på den knappe formen; litt for mange av tekstene befinner seg fortsatt på det jeg vil kalle skissestadiet. Det er stoff nok til flere tykke romaner her, og det er på et vis veldig sympatisk av forfatteren å stå over den muligheten, men i stedet synes jeg altså boken faller litt nedi grøften på motsatt side; her er mye å gå på uten at en risikerer å ødelegge spenningen.

1 kommentar:

  1. Dette var interessant å lese. Har boka stående i hylla, men har ikke lest den, og for å være ærlig er jeg usikker på om jeg kommer til å gjøre det.

    SvarSlett