tirsdag 16. oktober 2012

Vargas Llosa: Kelterens drøm

Forfatter: Mario Vargas Llosa
Tittel: Kelterens drøm
Sjanger: Roman
Utgivelsesår: 2010, norsk utgave 2011
Forlag: Gyldendal
Sidetall: 426











Ja, jeg har nettopp lest ferdig den ferskeste romanen til nobelprisvinneren fra 2010, peruaneren MarioVargas Llosa. Forlaget bruker naturligvis nobelprisen for det den måtte være verdt i markedsføringen; på omslaget er det en stilisert 'medalje', med påskriften 'Nobelsprisvinner'  2010,samt et sitat fra Peter Englund i Svenska Akademien:' En forteller som har utviklet fortellerkunsten på en fantastisk måte', et sitat som øyensynlig skal peke på en sentral grunn til at nettopp denne forfatteren fikk prisen.

Nå har Vargas Llosa en stor produksjon, med i alle fall femten titler oversatt til norsk, og jeg har bare lest tre av disse, inkludert denne siste, så jeg skal være varsom med å være bastant, men det er ikke formen som slår meg mest  i det jeg har lest, snarere innholdet,som spesielt i denne og i  Dommedagskrigen, er sterke saker.

Både Dommedagskrigen og Kelterens drøm, får meg til å tenke på Bjørneboes trilogi, 'Bestialitetens historie', men Llosas bøker er bedre fortalt. 'Menigheten' til Bjørneboe får bli så fornærmet den vil, men det var vel  ikke akkurat nobelpristakter over Bjørneboes skriverier.

I Kelterens drøm, er det en ire, Roger Casement, som er hovedperson: Vargas Llosa baserer tydelig sin skildring på biografien til en historisk person med samme navn, og han inkluderer åpenbart mye fra Casements dagbøker, som det i nyere tid er reist tvil om ektheten ved. Slik sett kan f.eks. Casements sterke homoseksuelle lyst i denne bokens framstilling fortone seg som temmelig spekulativ. Men om vi holder fast på at dette i bunn og grunn er en roman, belyser den mange viktige og interessante tema rundt politisk engasjement og hvordan det kan ende opp i  sneversynte posisjoner.

Fortellingen er delt opp i tre hovedeler; kalt 'Kongo', 'Amazonas' og 'Irland', der vi i de| to første i all hovedsak følger Casements heroiske arbeid for å komme til livs de uverdige forholdene som mange innfødte både i Afrika og Sør-Amerika levde under i tiden opp til og med første verdenskrig.

Men helt fra begynnelsen skjønner vi at vi møter han i fengsel i tiden rundt første verdenskrig, og etterhvert blir det avdekket hvorfor, han har tatt til orde for at republikken Irland samarbeider med Tyskland og dermed går bak ryggen på England. Hans heltesatus blir forvandlet til en landsforræders skjebne, lite lystelig i krigstid.

Boken er altså interessant av flere grunner, i tilegg er den spennende og velskrevet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar