fredag 12. oktober 2012

Levy: Swimming Home


Forfatter: Deborah Levy
Tittel: Swimming Home
Sjanger: Roman
Forlag: And Other Stories /Faber & Faber
Utgivelsesår 2011
antall sider: 157


The Man Booker Prize for 2012 utdeles kommende tirsdag, og dette er en av de seks bøkene som er nominert  i finalerunden. Apropos nobelprisen, som vi her på berget vanligvis vurderer som verdens viktigste litterære pris, er den antakelig vurdert som mindre viktig enn The Man Booker Prize i den engelskspråklige verden. I og med at det bare er engelskspråklige bøker som er aktuelle til prisen, er det like fullt et snevrere utvalg vi snakker om her selvsagt.

Men også innen den engelskspråklige litteraturen er det store variasjoner, f.eks mellom England/Storbritannia og USA. I mine øyne er f.eks en engelsk forfatter langt mer tilbøyelig til å fatte seg i korthet enn en amerikansk Dette henger sannsynligvis sammen med det velkjente engelske 'understatement'; en vits får f.eks ekstra brodd om tilhøreren må tilføye noe som er usagt, men som må følge av det uttrykte. Det er i alle fall påfallende hvor mye tykkere den gjennomsnittlige amerikanske roman er i forhold til den britiske.

'Swimming home', kan være et typisk eksempel på det påståtte ovenfor; her er mangt som kunne vært utbrodert, men vi - leserne - får servert tilstrekkelig til å kunne forstå historiens gang. For erfarne lesere er det da også en befrielse å ikke få alt servert i detalj.

Romanen utspiller seg over noen sommerdøgn i Sør-Frankrike, der en velstående engelsk familie har leiet seg inn på et fasjonabelt feriested. Ved ankomst ligger det en - tilsynelatende - død person i svømmebassenget. Det viser seg likevel at det står til liv med det som viser seg ¨være en ung skjønnhet, og hun ender opp med å ta inn hos familen, de har tross alt fem bad i huset. Herfra begynner intrigene snart å ta form, velkjente nok, men flott fortalt. Det ender forøvrig som en skikkelig tragedie, der et av familiemedlemmene virkelig er blitt et flytende lik.

Uten  å ha lest noen av de andre nominerte har jeg vanskelig for å se denne som prisvinner, den utmerker seg ikke nok - tror jeg!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar