mandag 2. juli 2012

Lindstrøm: Dager i stillhetens historieJeg venter fortsatt på denne, på biblioteket. Men nylig så  jeg at den allerede var på tilbud (199,-),  så da kjøpte jeg den likegodt. Kan i den forbindelse ikke la være å tenke  litt rundt eksempelet Lindstrøm.  Hun debuterte i 1983 med en novellesamling, og hadde før denne utgivelsen seks novellesamlinger og seks romaner bak seg, til jevnt over god mottakelse blant kritikerne, men uten å nå et større puublikum. I 2007 ble  hun nominert til både Kritikerprisen og Nordisk Råds litteraturpris for novellesamlingen Gjestene. Men det var fjorårets roman som førte til at hun fikk begge disse prisene. Og nå skulle plutselig 'alle' lese henne! Men hvor var bøkene? Iallfall ikke i bokhandlene, de hadde som vanlig bare tatt inn et eksemplar eller to av denne 'smale' forfatteren. Forlaget kunne ikke hjelpe umiddelbart,  det måtte først få trykket nytt opplag.  Nå er de kommet til det sjette opplaget, og etterspørselen har tydeligvis lagt seg. (Er det forresten i tråd med avtaleverket å selge en så fersk bok med så stort avslag?)

Lindstrøms gjennombruddsroman gir hennes antakelsesvise mange nye lesere en god pekepinn på hva som kjennetegner tekstene hennes; en hverdagslig, rolig overflate, men med en eller flere trykkokere på vei mot utbrudd, det hele formidlet med en stø, kresen nerve.

I fjorårets roman møter vi et eldre ektepar med henne som forteller, og vi blir etter hvert kjent med et par mennesker som ikke engang deres egne barn kjenner særskilt godt. De bærer nemlig begge på mye som de har valgt å lukke seg rundt; han har vonde barndomsminner fra andre verdenskrig da han befant seg et helt annet sted i Europa, hun har traumer fordi hun fødte et barn som ung jente og valgte å adoptere det bort .

Mens jeg skrev på det ovenfor slo det meg at dette er av den type bøker som det er temmelig fånyttes å drive ¨å gi referat av, innhold og form er knyttet for sterkt sammen- Så til alle elskere av god litteratur: Løp og kjøp mens den ennå er på tilbud!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar