torsdag 7. juni 2012

Yiyun: Skinnende gull, glitrende smaragd



Da jeg så at denne var oversatt til norsk fikk jeg straks lyst til å lese den, jeg var tross alt ganske begeistret for hennes første roman.se her.

Denne gangen dreier det seg om noveller, utgitt i 2010, på norsk i fjor, der den første er så lang (knapt 100 sider) at det er en tekst i skjæringspunktet mellom romanen og novellen -også fordi den også  på annet  vis må sies å ha vel så mye til felles med romanen som novellen, f.eks tiden handlingen utspiller seg i. Og i sentrum av handlingen står en jeg-forteller som er førtien år \gammel, og som lot seg verve som soldat da hun var 18. Vi får vite mye om det temmelige mistrøstige livet i militæret,men viktigere er utvilsomt skildringen av forholdet til to kvinner som gjør kur til henne, professor Shan, som lærer henne å elske den gode fortellingen, fortrinnsvis av engelske forfattere, og spesilielt D H Lawrence, som - som kjent - var spesialist på å skidre fordekt kjærlighet.

Av de åtte mer 'normale' novellene er det en som utspiller seg i USA, ikke så rart siden forfatteren har etablert seg der med familie. Det vaskeseddelen fokuserer på, er at samlingen gir oss innblikk i det moderne kinesiske samfunnet Til en vss grad er det sant, men tekstene forteller likså mye om fortiden, dvs egenttlig viser de vel at tradisjoner og skikker er viktige også i  et samfunn som har blitt utrolig raskt modernisert,slik det kinesiske i hvert fall i de store byene, har blitt.

Yiyun Li skriver øyensynlig godt, og Vibeke Saugestad har oversatt -fra engelsk-til et lytefritt norsk, så om tekstene ikke er direkte sammenlignbare med gull og smaragder, så skinner og glitrer det mange steder underveis! Unn deg denne kjære leser!

3 kommentarer:

  1. Så morsomt, Torbjørn. Jeg er ganske sikker på at er den engelske utgaven av denne jeg glemte igjen på hytten i påsken (ble aldri ferdig med Knausgård, vet du...) Plukket den opp litt tilfeldig, men gleder meg etter din anbefaling til å ta den med til Kina :-)
    Noen "gjemte edelstener" du kjenner til som vi bør få med oss i Beijing, forresten? Eller i Shanghai? (der har vi dessverre bare en ettermiddag)

    SvarSlett
  2. Det var morsomt ja, det er tross alt et bra utvalg av kineaiak litteratur, spesielt på engelsk, men ganske imponerende på norsk også - vil jeg påstå.
    Shanghai har jeg ikke vært i, men i Bejing vil jeg anbefale Lamatempelet, om dere har overskudd etter de obligatoriske, som Den forbudte by, som dere absolutt bør prioriitere. Og dere skal vel på muren!?

    SvarSlett
  3. Ja, muren, byen og nå også tempelet :-)
    Takk for tips, og god sommer til deg!

    SvarSlett