tirsdag 17. april 2012

Holmås: LisboaÅpent brev til forfatteren:

Takk for turen Stig, det var en fin oval helg i Lisboa, blant annet takket være ditt humørfylte nærvær i reisevesken. Den lille boken som du ga ut i 2009, gir sjarmerende inntrykk av denne særegne hovedstaden lengst sørvest i Europa. Gjennom en blanding av anekdoter, historiske hovedlinjer og personlige inntrykk og opplevelser gjennom mange besøk, er dette et nærmest perfekt supplement til en tradiisjonell guide, eller bare ved siden av kartet.  Det var det siste vi satset på, jeg har tross alt vært der før også - og det fungerte fint.

Vi er enige om det meste om denne byen Stig, at det er en egen sjarm og en særegen nostalgi som en ser hvor en enn snur seg. Du får tanker om din barndoms by, og det er sant, her er mye fra topografi til stemning som kan minne om Bergen - selv i dag. Men det er nok mye som lever fortsatt i Lisboa som forlengst ville vært på museum her hjemme. Det kjører f.eks 'Kardemommeby-trikker' rundt i byen i vanlig rutedrift, men ofte fylt opp av turister som antakelig får et nostalgikick samtidig som de får sett store deler av sentrum. Og her er du ikke helt etterrettelig Stig, når du trekker fram linje 12, men ikke 28, da risikerer nemlig leseren å ta den nest beste ruten; 28 er uovertruffen både mht hva du får se og hvor mye.

Selv med trikker som kan ha vært modeller  for Thorbjørn Egners tegninger, finnes det selvsagt mye som kunne vært rettet på, og mye har nok forbindelse med de store sosiale forskjellene. Like fullt er det nok skjedd utrolig mye sidn revolujonen midt på 70-tallet da de militære styrte og omtrent halve befolkningen var analfabeter! Det er da også typisk nok et unntak du er mest opptatt av Stig, den såkalte mannen uten ansikt, som du ler av den første gangen du ser han fordi du er sikker på det må være en maske, mens det viser seg å være hans deformerte ansikt. Ja, jeg så han også, i 1999, og tenkte straks det måtte være spedalskhet.. Nåvel,  du er - fornuftig nok -mest opptatt av at ingen gjennom mange år har sørget for å hjelpe mannen. Nå synes han å være forsvunnet fra gatebildet, men det gjenstår å bringe på det rene hva slags hjelp, om noen, han har fått. Du var god reisehjelp Stig!

1 kommentar:

  1. jeg har lenge hatt lyst til å besøke Lisboa. Denne boken høres ut til å være bra å anskaffe seg!

    SvarSlett