torsdag 15. mars 2012

Zeh: Hvis alt er et spill?

I følge min pålitelige tyske kilde, er Juli Zeh en av de mest anerkjente, unge forfattere i dagens Tyskland.  Hun er født i 1974 i Bonn, men bor nå i Leipzig, og har altså flyttet østover til tidligere DDR, noe som kanskje ikke er direkte uvanlig blant kunstnere, men like fullt interessant. Hun debuterte med romanen Adler und Engel i 2001, på norsk i 2003 ( Ørn og engel), mens vi her ser på 'den vanskelige andreboken', originalen Spieltribe kom i 2004, norsk versjon to år etter. Så opp med labben om du har hørt om forfatteren/boken tidligere! Ikke mange hender å se nei. Min hånd forholder seg iallfall fullstendig i ro, og det var en ren tilfeldighet at jeg kom over den, så takk til tilfeldighetenes spill - for å gjøre litt billig moro ut av den norske tittelen.
Utgivelsen har fått flere kvalitetsstempel i form av støtte, bl. a er den oversatt med hjelp av midler fra Goethe.instituttet. Det slår meg at det kanskje hadde vært fornuftig å kanalisere noe av støtten inn i å markedsføre slike kvalitetsbøker som ikke blir profilert automatisk av bokhandlerne, slik bøkene til Coelho, Hislop og hva de nå heter disse som skriver dusinvare som selvsagt selger i bøtter og spann til alle dem som gleder seg til boken blir film. Jada, dette var arrogant, og det var godt å få det ut!

Hva slags spill er det så snakk om her? Jo, jeg skal love at det er skikkelig infamt, noen superintelligente ungdommer, helt uten empati, fanger bokstavelig talt en av lærerne sine i et intrikat spill, som de selvsagt også selv mister mer eller mindre kontrollen over, i tillegg er det mange sidehistorier underveis, alt fortalt på en ganske spesiell, men samtidig spennende og original måte. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar