fredag 1. juli 2011

Kinesiske smakebiter: Chun Sue: Beijing Baby



Dette er en interessant bok, den gir stemme til en tenåringsjente i dagens Kina (dvs kanskje allerede gårsdagens; den omhandler slutten av nittitallet og kom første gang ut i 2002). Hovedpersonen og fortelleren heter det samme som forfatteren, og forordet gjør det helt klart at dette er en selvbiografisk roman, samtidig skriver hun: 'Mens jeg jobbet med boka, forsto jeg at det var en bok som gjenga min og hele min generasjons ungdomstid.' Så kan en selvsagt bare spekulere i hvor representativ beretningen er.

Jeg tror nok Chun Sue er ganske spesiell, hun er nemlig i sterk opposisjon til det etablerte, og lever et liv som også i vårt samfunn vil bli beskrevet som ganske outrert. Det er egentlig overraskende at noen tok sjansen på å utgi boken i Kina i det hele tatt, etter noen måneder ble den da også forbudt - noe som selvsagt bare hjelp på markedsføringen i Vesten (på norsk i 2004).

Chun Sue beskriver seg selv som en rocker eller pønker, hun går helst i svart og elsker å farge håret i oppsiktsvekkende kulører. (Om du nå tenker at omslaget  til denne boken er usedvanlig misvisende har du helt rett!) Hun er seksuelt aktiv og fascinert av alt som er 'annerledes'.

Tekstens stil og komposisjon er forholdsvis enkel, noe som forsåvidt bare øker troverdigheten til beretningen. Samtidig er det åpenbart at det er en svært intelligent person som fører ordet, noe hun heller ike legger skjul på at hun ser på seg selv som.

Det er faktisk ikke vanskelig å forstå at kinesiske myndigheter ikke liker slike skildringer; holdningene og verdiene til Chun Sue passer dårlig med det strengt autoritære samfunnet som vel er basis i det kinesiske økonomiske vidunderet. Samtidig er det forbløffende å innse at Chun Sue kunne gått rett inn i et såkalt emo-miljø her i Vesten, noe som tydeliggjør de moderne medienes enorme påvirkningskraft og autoritære samfunnssystems økende problem med å disiplinere befolkningen.

Absolutt en bok å få med seg om en er interessert i litteratur fra Kina - eller i det kinesiske samfunnet for den saks skyld.

6 kommentarer:

  1. Kult, den høres bra ut! Hvor finner du disse kinesiske skattene?

    SvarSlett
  2. Det er mye etter Askeladdens metode; det er mangt som dukker opp på ens vei om en er på utkikk!

    SvarSlett
  3. Å så kult, vært på utkikk etter en slik type bok :-) flott anmeldelse

    SvarSlett
  4. denne leste jeg en gang i tenaarene. lenge foer emo ble et velkjent begrep. husker forresten at den gjorde inntrykk.

    SvarSlett