torsdag 10. februar 2011

Kinesiske smakebiter: Geling Yan: The UninvitedDenne teksten er forfattet på engelsk, som mye av den kinesiske litteraturen skrevet i utlendighet,  selv om forfatteren er oppvokst i ¨Kina og selvsagt ikke har engelsk som morsmål. Dette er i mine øyne interessant, en kan jo tenke seg hvordan det ville være å skrive en hel roman på et helt annet språk enn sitt eget. Joda, forfatteren får sikkert konsulenthjelp etter eget ønske, men likevel!

Bokens hovedperson, Dan, er innflytter til Bejing og strever med å tjene til livets opphold: Han kommer fra enkle kår og har ingen utdanning, men han er ganske smart og kreativ og finner ut at han forholdsvis enkelt kan skaffe seg adgang til de talløse bankettene som arrangeres for å promotere et eller annet. Der spiser han godt - den ikke inviterte -  og får i tillegg utbetalt et mindre beløp for 'arbeidet'. Dette siste er selvsagt smørring, og er et av mange eksempler på den grådighetskulturen vi blir presentert for i dette samtidsbildet av Kina - boken ble utgitt i 2006.

Noe flatterende bilde er det ikke, men tross mange karakterbrister er Dan en skikkelse en lett får sympati med der han snor seg som best han kan. Det er mange humoristiske scener, f.eks der han har bedt en luksusprostituert med på restaurant og han må oppsøke en minibank midt i måltidet fordi hun selvsagt bestiller uten tanke på pris, og han blir bøtelagt for å grise til flisene foran minibanken.. Så klarer han likevel å komme seg ut av situasjonen - på kløktig vis.

Boken er full av slike scener som nærmest inviterer til filmatisering, uten at jeg er kjent med at den er filmet, men kanskje du kjære leser, vet noe om det?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar