mandag 10. januar 2011

Tysktime 12: Walser: Assistenten

Dette er en av de bøkene som mer eller mindre tilfeldig har havnet i bokhyllen min og som jeg ikke på noe vis kan huske foranledningen til at jeg er i besittelse av, men det dreier seg selvsagt om min maniske trang (og evne?) til å spore opp rimelige bøker som på et eller annet vis ser interessante ut, De blir gjerne stående uleste lenge og det er -synes jeg - kjekt å vite at en har litt å velge i f.eks en regnfull helg, slik vi f,eks har hatt i Bergen nå. Og nå var det altså denne bokens tur...

'Asssistenten' er en ung mann, Joseph Marti, som får jobb som nettopp assistent hos en ingeniør Tobler som konstruerer maskiner han har stor tro på, f.eks en patronautomat, som han imidlertid aldri får solgt, noe som selvsagt etterhvert får fatale følger. Intrigen er altså såre enkel,   men det hele er fortalt med en underfundig satirisk vri som gjør det til en særegen opplevelse. Her er mye subtil humor, som f.eks når Tobler, som altså finner opp maskiner, forteller at den han vil ansette som assistent må '..ha et klart hode. En maskin hadde han ikke bruk for.'

Hvem er så denne Robert Walser? Jo, han var sveitser, levde mellom 1878 og 1956, skrev på tysk dikt, noveller og romaner og blir regnet som både forløper og forbilde for Kafka! (Kilde: Store Norske). Det er bra vi har et forlag som Bokvennen som ga Sverre Dahl i oppdrag å oversette denne boken som kom ut på tysk i 1906, slik at vi fra 2001 har kunnet lese den på norsk.

3 kommentarer:

  1. Ennå ein, for meg ukjent, tyskar. Ein forløpar til Kafka høyrest jo svært spennande ut.

    SvarSlett
  2. En författare som jag genast blir intresserad av- och jag skriver upp. Förhoppningsvis finns boken att få tag på även här. Jag ska genast kolla!

    SvarSlett
  3. Nei,han er nok rent for lite kjent i Norden med tanke på den posisjonen han faktisk har i europeisk litteratur, jamfør grundig etterord av oversetteren i den norske utgaven.

    SvarSlett