mandag 17. januar 2011

Kinesiske smakebiter: Yiyun Li: OmstreifereDenne romanen, som kom ut første gang i 2009 - på engelsk - på norsk i fjor, omhandler tiden etter Maos død, dvs slutten av 70-tallet. Det er en fortelling med mye dramatikk, det begynner f.eks med at en person skal henrettes, men det er (heldigvis) ikke selve henrettelsen som får oppmerksomheten, i stedet får vi høre om hva som forårsaket dødsdommen - og her er det bakt inn mye samfunnskritikk - og, ikke minst, personene rundt den dødsdømte, med foreldrene, som med dette mister sin eneste datter, i spissen.

Persongalleriet er mangslungent; her er noen som lett kunne ta opp konkurransen med f.eks Dickens mer aparte skikkelser. Noen karakterer er selvsagt viktigere enn andre også i denne historien, men i mine øyne er det en kollektivroman fordi ingen skikkelser trer klart fram som hovedperson. Dette blir også understreket ved en allvitende fortellerposisjon og en klar realistisk framstilling.

Fortellingen gir et interessant tidsbilde, der det jeg legger aller mest merke til er den spirende dissonansen mellom myndigheter og befolkning, klarest uttrykt i den brede oppslutningen om en ulovlig (selvsagt) markering for å protestere mot henrettelsen, men også  i mange andre sammenhenger som f.eks en likegyldighet til det som skal vise oppslutningen om myndighetenes linje - det er tilsynelatende bare redselen for maktapparatet som holder folk på plass - noe som gir interessante perspektiver både på senere hendelser, såvel som dagens og morgendagens situasjon. I tillegg får vi se de personlige kostnadene ved opposisjonelle handlinger.

Yiyun Li ble  født i 1972 i Bejing. Fra 1996 har hun vært bosatt i USA, der hun har  skrevet og fått utgitt to novellesamlinger i tillegg til denne romanen - som med dette er sterkt anbefalt, kjære leser!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar