fredag 31. desember 2010

Evaluering 2010 + ambisjoner 2011

Ved å bla meg gjennom bloggen min kan jeg konstatere at jeg har lest (og omtalt) rundt 60 bøker i år, altså ca en i uken, noe jeg tror er ganske normalt til meg å  være, uten at jeg for tidligere år har tilsvarende materiale å sammenlikne med. Egentlig er det antakelig i overkant av hva jeg kunne forvente med tanke på at dette har vært et vindfullt år i heimen, og fordi min progressive, kroniske sykdom (Parkinson), virkelig har begynt å hemme meg. Nåvel, som jeg  skrev i et innlegg tidligere i år er det mye god terapi i lesing! Sånn generelt er jeg derfor bra fornøyd med leseåret 2010, og om jeg blir bedt om å trekke fram noen favoritter vil jeg nevne:
 • Littel 'De velvillige' (se her)
 • Franzen: 'Freedom' (se her)
 • Marthinsen: 'Du' (se her)
(Flere kunne vært nevnt, men disse har alt i alt gjort sterkest inntrykk.)

Det jeg ikke er så fornøyd med er min egen oppfølging av eget ønske om å få lest en del fra den tyskspråklige litteraturen. Jeg har kommet gjennom langt færre enn forventet, ja noe - som 'Hundeår' av Grass - kom jeg ikke gjennom i det hele tatt, og det kan nok hende at utvalget har vært noe ambisiøst; en kommentar til listen gikk på at den syntes temmelig tung. Kommentarer til det jeg tross alt har lest har det ellrs vært lite av, og jeg tolker det dithen at det er forholdsvis liten interesse for denne litteraturen. Ingrids boktanker har imidlertid startet noe liknende, og hun er langt flittigere enn meg. Men mitt 'tysktime'-prosjekt får bare rusle videre, det er tross alt mange bøker fra det tyskspråklige området jeg fortsatt har lyst til å lese, som f,eks nobelprisvinner Elias Canettis selvbiografi i tre bind.

Ellers vil jeg som jeg alltid gjør lese mye etter hva jeg har lyst til å lese i øyeblikket, og ut  fra det jeg har meldt så langt burde vel det kunne holde. Like fullt starter jeg et nytt prosjekt, kalt 'Kinesiske smakebiter'. Det er selvsagt ikke noe originalt å ta for seg Kina i disse tider, men det er viktig, for meg også personlig fordi jeg  har en  adoptivdatter fra dette like fascinerende som urovekkende samfunnet, som jeg er ydmyk nok til å anta at jeg aldri vil makte ta inn mer enn smakebiter fra. Håpet er at lesingen blir litt mer systematisk på denne måten.
Godt nyttår til deg, kjære leser!

11 kommentarer:

 1. Hei!
  Ser vi begge har en favoritt i "Du". Jeg vil ellers ønske deg et godt nyttår og jeg ser fram til å følge bloggen din videre, den er knallgod!

  SvarSlett
 2. Hei!

  Ser at både du og knirk har Du som favoritt....og jeg har ikke lest den enda - men det har du! Jaja, kommer tid, kommer råd. Den skal leses av meg også!
  Ønsker deg et godt nyttår!

  SvarSlett
 3. Ps: Er fryktelig glad i Jehtro Tull!!!

  SvarSlett
 4. Torbjørn, takk! Og godt nyttår til deg også. (Jeg synes bare det er kult med Kina, gleder meg til å høre om bøkene!)

  SvarSlett
 5. Åh, ikke slutt med tysk-timene. Selv om man ikke kommenterer så blir det lest, men jeg innrømmer at jeg selv kan bli flinkere å kommentere.

  Godt nytt år til deg:-)

  SvarSlett
 6. Eg er veldig glad i tysktimane dine, og fleire av bøkene du har presentert står på lista over bøker eg vil lese. Det er bare ikkje alltid så lett å komme på noko å seie om ukjende forfattarskap, og dermed hender det kommentarane uteblir.

  Det blir spennande å følgje med deg inn i den kinesiske litteraturen. Det er eit uutforska område for min del.

  SvarSlett
 7. Godt nytt kinesisk leseår til deg!! Det blir spennende.
  Takk for mange gode innlegg i 2010 - og som sagt: mange gode musikktips!!

  SvarSlett
 8. Takker for hyggelige hilsener, en viktig del av bloggingen er jo å få litt respons!

  SvarSlett
 9. Godt nytt år, Torbjørn!
  Av disse er det bare "Freedom" jeg har lest. - Hvilken nytelse! Nå skal jeg lese en gang til hva du skrev om den :-)

  SvarSlett
 10. Selv er jeg langt mindre ambisiøs og veldig fornøyd med at jeg endelig har fått lest Blikktrommen av Grass i år. Lykke til med Kina, det er sikkert mye spennende der også. Jeg hadde nok også hatt Frihet på topplista for i fjor dersom jeg hadde lest den ferdig før året var omme.

  SvarSlett
 11. Eg har fått Freedom i posten nå, og gleder meg veldig til å lese!

  Eg ser absolutt poenget med at respons er ein del av blogginga. Og det er jo det som gjer bloggen til noko anna enn ei avis, ifølgje Ida Jackson. Eg skal bli flinkare å kommentere, sjølv om det ikkje alltid kjennest som om eg har så mykje å seie. For eg liker jo tysktimane dine godt, noko lista over bøker eg vil lese er prega av.

  SvarSlett