torsdag 25. mars 2010

Tidskriftet Basar






Da jeg leste om litteraturtidskriftet 'Biblioteket' i aroundbooks , kom jeg til å minnes det utmerkede litteraturtidskriftet 'Basar', som kom med 25 numre i årene 7 5 til 81. Og siden jeg er den stolte eier av samtlige utgaver kunne jeg også hente de fram og bla i dem. Hvilken glede! Jeg måtte rett og slett legge alle ut på gulvet:



Og det lappeteppet bildet viser må sies å passe godt til den redaksjonelle linjen, se bare hva som stod i den første lederen:   Basar er navnet. Alle vet hva en basar er og hva man kan finne der. Der for  er ordet like bra i norsk og andre språk hvor det har slått rot, som i persisk hvor det kommer fra. Såpass internasjonale har vi lov til å være. Likevel må vi tiltså at vi har tenkt mer på et persisk marked enn på utlodning og tombola. Et sted hvor folk møtes og blir kjent med hverandre. Et sted for røverkjøp og overraskelser.  Ingen vet hva som skjuler seg i basarens indre mørke.


Dette var frimodige tanker i et svært politisert tiår; det gjorde godt å lese for alle som ikke kan være med på at  litteraturen skal være et politisk redskap, slik m-l beveglsen ville, og som forbløffende mange forfattere tok på alvor i altfor mange år.

Hvem stod så bak Basar? Jo, det var litt av en gjeng. Redaktørposten ble alltid delt mellom flere, og følgende satt som redaktør i ett eller flere numre (listen er kronologisk ordnet):
Olav Angell, Johan Fredrik Grøgaard,  Einar Økland, Jan Erik Vold, Kjartan Fløgstad, Kjell Heggelund, Georg Johannesen, Jon Hellesnes, Thomas Krogh, Jan Brage Gundersen, Per Olav Kaldestad, Arvid Torgeir Lie.

Det er langt mellom kvinnene, men de var iallfall representert  i en redaksjonskomite, ved f.eks Cecilie Løveid og Liv Køltzow.

Kommer du over et nummer vil du neppe tilgi deg selv om du ikke blar opp det det koster.






















2 kommentarer: