søndag 21. mars 2010

Abouet/Oubrerie: Aya fra Yopougon


Denne sjarmerende serien, som er i tre bind, er resultatet av et samarbeid mellom den ivorianske forfatteren Marguerite Abouet og den franske tegneren Clément Oubrerie. Vi er i Elfenbenkysten på slutten av 70-tallet, en sjelden fredelig periode i landets historie. Hovedpersonen Aya er en både intelligent og vakker ung kvinne, noe som i seg selv byr på utfordringer i det mannsdominerte samfunnet, hvor det i serien mer enn antydes at det å gå ut og ta et glass nærmest var det samme som å innlede et seksuelt forhold.

Den første scenen  er en herlig illustrasjon av brytningen mellom nytt og gammelt; slekt og venner er samlet hos Ayas familie for å se den aller første tv-reklamen, for det lokale ølet. Reklamens budskap kan sammenlignes med spinatens effekt på Skipper'n; den som har slukket tørsten med Solibra sykler glatt fra bussen. (I dag er det forøvrig sikkert Carlsberg øl som gjelder)

Aya og hennes jentevenner vil gjerne være selvstendige, men de sier ikke nei til en flørt heller, uansett hvor beryktet beileren er. Dette fører også med seg noe, som blir til et sentralt konfliktstoff.

For de av oss som ikke behersker fransk, fins den på engelsk og dansk. Jeg har lest den danske, og anbefaler den varmt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar