onsdag 27. januar 2010

Tysktime2: Böll: 'Testamentet'

Denne teksten,  som Heinrich Böll altså valgte å kalle en fortelling (den kunne absolutt vært kalt 'roman), og som på norsk har fått tittelen 'Testamentet', er ikke akkurat av de tekster som har bidratt mest til denne forfatterens posisjon, men jeg er veldig fornøyd med å ha brukt noen timer på den. Boken skal, ifølge vaskeseddelen, ha blitt skrevet i 1948, men fikk full oppmerksomhet først tredve år senere. Kom ut på Gyldendal i norsk utgave ved Arne Hem i 1983.

Uten store fakter går den inn i noe av det antakelig vanskeligste for alle mennesker som deltar i krig; hvordan forholder en seg til menneskeverdet?

Tekstens forteller gir oss innblikk i kulminasjonen av to tyske offiserers kamp mot hverandre over noen uker i 1943. Schnecker er den overordnete, brutal og regimetro, mens Schelling er den underordnete, human og i opposisjon. I utgangspunktet selvsagt rått parti, og det går som det måtte gå, men ikke uten at den'seirende' må utlevere seg på skånselløst vis, og er den som står igjen som taperen i et historisk perspektiv. I denne prosessen nærmer helten seg i faretruende grad en kristusliknende skikkelse; for god til å være sann, men denne leseren er villig til å godta det svart-hvite og typeaktige i personskildringen fordi fortellingen på utmerket vis illustrerer kampen mellom grunnleggende verdier i en ekstrem situasjon.

Hva slags testamente en står igjen med? Det synes jeg du skal fundere over selv! Lån og les!
Og til forsvarsministeren (kan noen tipse?!): Få forlaget til å lage en billigutgave som bl.a kan være en god ballast i sekken til unge norske menn i Afghanistan!

1 kommentar:

  1. Denne har eg lagt i "Huskelista mi" på Biblioteket nå. Ho ser lesverdig ut.

    SvarSlett