Hva var vel mer naturlig enn å begynne dette 'lese-tyske-tekster-prosjektet' med en klassiker som kom i norsk versjon først i fjor!? Det dreier seg om den lille boken om Max og Moritz av Wihelm Busch. Den kom ut første gang i 1865, og var lenge en av de mest populære barnebøkene i verden, men i dag vil den nok ikke bli funnet skikket til det bruket, særlig pga en ganske så grotesk og sørgelig slutt for bokens hovedpersoner. (Men så kan en lure på hvor gamle dagens barn er før de ser mye verre skildringer på film...)
Bokens undertittel er: 'En historie om syv guttestreker', og strengt tatt er det syv små historier bundet sammen gjennom at de alle skildrer mer eller mindre utspekulerte påhitt av Max og Moritz. Historiene er rikelig illustrert og blir derfor også trukket fram som en forløper for dagens tegneserier, ja selveste Knoll og Tott, hvis julehefte var viktigere enn snøen i min oppvekst, skal ha blitt formet etter inspirasjon fra våre helter. Boken er derfor interessant fra flere synsvinkler ,men er knapt barneføde altså.
Barneføde er definitivt heller ikke den filmen jeg velger å anbefale som en liten tysk ekstratime denne uken: 'Der Untergang' om Hitlers siste dager går på NRK 2 i morgen , fredag 8.1 kl 21.40. Det er rimelig nok en sterk opplevelse, med en fantastisk prestasjon av Bruno Ganz i hovedrollen. Det meste av handlingen utspiller seg i 'førerbunkeren' i Berlin, der de tilstedeværende venter på slutten, og den klaustrofobiske følelsen kunne neppe vært sterkere om det skjedde på en ubåt. Fra enkelte kretser ble filmen kritisert for å menneskeliggjøre Hitler.Jeg vil påstå at det er filmens fortjeneste; det er på tide vi tar inn over oss at det er mennesker som står bak f.eks krigens redsler, ikke monstre forkledd som mennnesker. Vi trenger å få belyst 'det ondes problem'også, eller ikke minst, gjennom kunsten.
På jakt etter ny sekretær!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar